IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола тръгна надолу, но остава далеч от предишните нива*

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с близо половин процент, а тези върху WTI с почти един

09:47 | 17.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът поевтинява във вторник, след като ден по-рано отчете най-голямото си еднодневно процентно поскъпване от 1991 г. насам заради атаката срещу саудитската компания Saudi Aramco. Цената на „черното злато“ тръгна надолу на фона на новите рискове от изостряне на напрежението в Близкия изток след инцидента. 

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с близо половин процент до 68,69 долара за барел.

От своя страна американският лек суров петрол WTI се разделя с 0,93% от стойността си до 62,09 долара за барел.

Тенденцията продължава и при златото, чиято стойност също се разделя с близо половин процент до цена от 1504,25 долара за тройунция.

Почти без промяна във вторник сутринта е доларовият индекс, който прибавя минималните 0,01% до 98,188 пункта.

В понеделник цената на „черното злато“ отбеляза ръст от близо 20% в отговор на нападението с безпилотни самолети срещу два обекта на Saudi Aramco, за което САЩ обвиняват Иран. Американският президент Доналд Тръмп посочи, че изглежда сякаш Техеран стои зад нападението, но категорично подчерта, че не иска да започва война.

Атаката срещу обектите в Абкаик и Хураис намаляват производството на страната с 5,7 млн. барела на ден, поставяйки въпросителна върху способността й да поддържа нивото си на износ. Производителят все още не е задал времева рамка кога ще бъдат възстановени обемите на производство.

Според източник на Ройтерс, запознат със събитията, възстановяването на пълния капацитет на Саудитска Арабия може да отнеме „седмици, а не дни“.

„Въпросът е колко дълго ще отнеме на доставките да се върнат отново в релси“, посочва Ести Дуек, ръководител на звеното за глобална пазарна стратегия към Natixis Investment Managers.

Измерител на волатилността на петролния пазар в понеделник отбеляза ръст до най-високото си ниво от декември насам, а търговската активност е сигнал за очаквани по-високи цени и през идните месеци.

*Информацията е актуална към 9 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Боже, как да няма? Убедено: Провокация е. И Иран не печели от нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
това му го кажи на колегата по долу, не на мен ... той твърди че няма капацитет!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
И има, и могат, и работят. Трябваше спекулативен скок, някой да се уреди с по-скъпи танкер или два - бумнаха ги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
... защото няма никакви налични резерви за активиранетогава за чий се събираха в ОПЕК + русия и договаряха ограничения ? че и веднъж годишно я предоговарят тази седлека. Следователно има резерв на мощности, които в момента не работят, но могат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
das
преди 4 години
Нормално е цента да се покачи спрямо предните нива. Нали това искаме всички, да имаме поне 2% инфлация, ето че може скоро да успеем да постигнем инфлационната цел. И още нещо, с години цената на петрола беше калкулирана при наличното работещо максимално производство, т.е. всичкия капацитет си работеше. Затова не е чудно ако възникне авария и капацитета спадне за момента, че цената се вдига, просто защото няма никакви налични резерви за активиране. Има запаси тук и там, но и те са за 30-40 дни потребление, не са за месеци и години. В смисъл добре ще е страните да намалят производството като отделят резервни мощности и така цената ще е стабилна при подобни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още