IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радосвет Радев: Съществуват предпоставки за забавяне на икономическия растеж

Миникризите изчистват голяма част от икономическия терен и дават възможност за нов растеж, посочи експертът

21:35 | 16.09.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическата история на човечеството не помни толкова дълъг и убедителен период на постоянен растеж без никаква корекция. От тази гледна точка това е обективна предпоставка ако не за криза, то поне за намаляване на темповете на растежа. В този ред на мисли новината за смъртта на развиваща се икономика е прибързана, заяви Радосвет Радев, председател на УС на БСК, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

Експертът  коментира статуквото на икономиката у нас на фона на сигналите за глобална рецесия.

"Виждам сериозните усилия на българския предприемач да работи по най-добрия начин. В България ръстовете са 2-3 пъти по-високи, отколкото тези на старите европейски икономики. Той изтъкна, че късно урбанизираните градове като София имат комуникационния проблем, свързан с дистанцията между локацията на работното място и местоживеенето", коментира Радев.

Той заяви, че растежът здравословно е последван от миникризи, които на практика изчистват голяма част от икономическия терен и дават възможност за нов растеж. От тази гледна точка зрелостта на българския предприемач е, че е не е забравил уроците на кризата от 2008, която, подчертава гостът, не е българска.

Днес българската икономика е още по-интегрирана, твърди Радосвет Радев, споменавайки, че най-незасегнатата икономика от Brexit (при каквито и да е условия) е българската.

"Призовавам поведението на държавата да не бъде прокризисно, а антикризисно. Ние ще станем добри в това да дигитализираме старата икономика, но няма да направим автентична дигитална такава, ако не се създадат някакви нарочни стимули", поясни Радев.

Кризата в България е тази за работещи хора, коментира експертът. Прогнозите са до 2030 г. 470 000 души да излязат от пазара на труда, отбеляза още той.

Вижте още във видеото в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 4 години
забавянето започна преди около година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Мили боже! Отколко ли крладенци вода не е събирал? Знаменателен текст "Късно урбанизираните градове като София имат комуникационния проблем, свързан с дистанцията между локацията на работното място и местоживеенето", коментира Радев. Пустите му комунисти (като него)! Още една злина са направили. Излизал ли е този човек извът България да види локацията на работното място? НО САМО ТОВА ДА БЕШЕ1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 години
не знам кой каква криза го гони , ама аз не мога да вдигна глава от заявки . преди 2 месеца поръчвам кашони , мойто е малка поръчка по принцип между 2 и 4 палета . обикновенно я правят за 1 седмица ... графика им беше зает за 1 месец напред - един месец ... криза , а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
*** как, точно сега е момента за апартамента, после ще е е късно. Късно за какво, обаче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Varfor
преди 4 години
Поне според мен е лоша идея да се редиш за ипотечен кредит точно сега или да правиш ненужни харчове като 1000+ лева за смартфон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 3
Varfor
преди 4 години
Струва ми се, че това, което предстои, ще е далеч от миникриза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още