IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притиснаха Фон дер Лайен да промени името на ресора на Маргаритис Схинас

Ако това не се случи, съществува риск съставът на ЕК да не бъде одобрен от Европейския парламент

23:00 | 16.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Една от водещите фигури в групата на европейските либерали в Европейския парламент Ги Верхофстат призова председателя на бъдещата Европейска комисия (EK) Урсула фон дер Лайен да промени наименованието на ресора, за който ще отговаря номинирания за еврокомисар от Гърция Маргаритис Схинас, подчертавайки вероятността от риск това да се отрази върху одобрението на състава на новия изпълнителен орган на Европейския съюз (ЕС), предадоха световните агенции. 

Групата на либералите в ЕП "Обновена Европа" е сериозна по този въпрос: Или наименованието на ресора на Схинас ще се промени или той ще изгуби компетенциите по въпроса за миграцията. В противен случай има риск за одобрението на Европейската комисия, предупреди Верхофстат. Така той намекна, че неговата парламентарна група може да оттегли подкрепата си за предложения от Фон дер Лайен състав на ЕК.

Новата ЕК трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември, ако ЕП я одобри при гласуване през октомври. Ресорът на еврокомисар Схинас, който ще бъде и един от заместник-председателите на ЕК, е "Да запазим нашия европейски начин на живот" и включва едновременно въпросите за сигурността и за миграцията. Това вече породи полемика сред политически противници на Европейската народна партия, от която е Фон дер Лайен. Тя е поканена от европейските социалдемократи, зелените и либералите да обясни какво е имала предвид с това наименование на среща на 19 септември.

Днес в статия, публикувана в няколко европейски издания, Фон дер Лайен изразява съжаление заради породилата се полемика, но защитава избора си на наименование за поста на Схинас.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Притиснаха Фон дер Лайен да промени името на ресора на Маргаритис Схинас. Ох. Сякаш това нещо ще измени по същество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още