IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести срещу автомобилите обхванаха Франкфурт

Протестиращите пред сградата на изложението IAA настояват за незабавен край на двигателите с вътрешно горене и климатично неутрален транспорт до 2035 г.

11:22 | 15.09.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като хиляди хора се събраха в събота вечер на демонстрация срещу климатичните промени - през първия ден, в който Международното автомобилно изложение (IAA) в германския град Франкфурт бе отворено за посетители, днес протестите продължават, предаде DPA.

Няколкостотин протестиращи блокираха два входа на автомобилното изложение IAA във Франкфурт в неделя сутринта. И на двете места посетителите бяха лишени от достъп до панаира, заявиха от климатичния алианс „Пясък в двигателя“. Говорител на IAA потвърди за затрудненията. "Всичко е мирно. Потоците от посетители са отклонени към други входове", казва той.

Облечени в бели костюми протестиращите издигаха плакати с искания от рода на „Да лишим атомобилните компании от власт“ и „Пътят е натоварен - обрат в транспорта - сега“. Целта е „да се наруши хода на IAA с мирни протести“, казват от организацията. "Изпращаме ясен сигнал срещу разрушителната система за транспорт, която все още защитава най-голямото автоизложение в света".

Според организаторите на проестите в събота броят на демонстрантите е 25 000 души, от които 18 000 са дошли на протестната проява с велосипеди. Властите затвориха части от магистралите А661 и А648, за да може да минат пристигащите с велосипеди демонстранти.

За протестите призова коалицията #aussteigen, към която се присъединиха групи за изменение на климата и околната среда. Те обвиняват автомобилната индустрия, че твърде късно е взели мерки в насока създаването на неутрални по отношение на климата технологии и че иска да избяга от отговорността си за замърсяването на въздуха. И че продължава да залага на вредните за околната среда SUV-ве. Протестите са насочени и към политиците. 



Германските екоактивисти се обединиха в призива си за отказ от двигателите с вътрешно горене и преход към неутрални по отношение на климата средства за придвижване като велосипедите и градския транспорт, отбелязва германската агенция.

По време на вчерашния си поход протестиращите поставиха и конкретни искания. С транспортния обрат следва да се намали изпускането на емисии на вреден за климата въглероден диоксид (CO2), както и да се забави глобалното затопляне. Ето и исканията в конкретика:

• незабавен край на двигателите с вътрешно горене

• отклонение от ползващите много гориво SUV автомобили

• преминаване към малки икономични електрически коли

• превръщането на градовете от удобни за автомобили в удобен за велосипедисти и пешеходци селища

• климатично неутрален транспорт до 2035 г.

Производителите на автомобили показват новите си модели на Международното автомобилно изложение, което бе открито в четвъртък от германския канцлер Ангела Меркел. При посещението си тя похвали автомобилната индустрия, че полага усилия за опазване на околната среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 години
само ти и бнт на кошлука сте се светнали ... бре, или говорм за конспирация или си средностатистически тъъъпак който вярва в конспирации! ... :)) залагм левче че е второто
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
мдаа то тва е пилара на Швабската индустрия - Автомобилостроенето, ако там тресне нещо са чал отсекъде. Сашевци искат да им турят една контра и айдеее платените протести почнаха .... Ееееми да са слушали, не Северни Патоци да ми праят с враговете .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Пак ще пусна статията за ебасиводораслите - защото пак се питам - защо за тях се мълчи? Защото не са бизнес за милиарди, а нещо съвсем просто !!! КОЙ плаща на екоталибанците или поне на водачите им... защото екоталибанството всъщност е бизнес за милиарди?http://news.bnt.bg/bg/a/zelena-svetlina-zavesi-ot-vodorasli
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Точно така е, Пъпешов. Но екоотпадъците са точно като защитничките на женските права например: дето им е удобно да врещят в Европа или САЩ и да обвиняват известни бели мъже в измислени изнасилства, уж извършени преди 20-30 години - без доказателства - ама не им стиска да отидат да протестират там, където правата на жените наистина са брутално погазвани - в Негрия и Талибания - щото там няма да ги търпят, но ще им се случи нещо, дето хич няма да им хареса. Туканка, туканка врещят - щото е безопасно.Или веганчетата - поне нашите местни - начело с оня мършавия *** - лесно им е да пискат по Витошка и да правят гнъсни пърформанси - ама що не отидоха по селата и баирите - да защитят добитъците на хората - миналата година овцете, тоя година: свинките? Винаги, когато НАИСТИНА има нужда от екоактивизъм, тия се крият в миша дупка... щото там, където са нужни, може и да ги набият !!! Та и екоталибанците са същите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 8
Императорът
преди 4 години
Ти четеш статията кат` тако`а. Там е написано: "незабавно спиране на". Не че до 35-а ного ще се променят нещата - енергийните нужди на човечеството все така ще растат в аритметическа прогресия, еколози ще врещят, политици ще им повтарят думите - щото и еколозите са избирателчета - ама нищо няма да се промени особено в енергийният микс - просто защото няма начин да се... освен ако не се измисли някакъв принципно нов, фантастически източник на енергия, дето сега ние не можем да си го представим още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 4
melon
преди 4 години
Да ходят да протестират на индийците, китайците и т.н., а и на американците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 6
bgMan
преди 4 години
Импе - 2035 година е след цели 16 години.Или не четеш или си се превърнал в ***, който използва всяка дребна дума за да почне да си пише опорките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
red6
преди 4 години
Никой не ти казва - "от днес за утре". Може група радикалисти да искат това, но масовката от хора - не. "климатично неутрален транспорт до 2035 г." това аз не го разбирам като "утре". Относно сувовете - това е може би единственото решение, което трябва да се вземе - крайно лимитиран брой на пикапи и никакви сувове. Който иска джип, да си купи джип ама истински. Не поредния безсмислен паркетник, дето да кара два и половина тона ламарина сам в града.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Властите трябва да задоволяват исканията на хората, затова нека Германия премине експериментално към климатическо неутралство. Да се спрат от движение (експериментално, пак казвам) всички превозни средства с ДВГ.Да се спрат всички електроцентрали, разчитаща на фосилни горива.Когато Германия остане на тъмно, студено, без транспорт и настане хаос - екоталибаните да излязат пред хората и да им обяснят, как това е хубаво, а средновековието е най-прекрасният исторически период. Тълпата ще ги линчува - и всичко ще си дойде на мястото.Иначе в екологическите въжделения няма нищо лошо, но преди тях трябва да стои и разумът. Светът няма как да мине без фосилни горива, тоест трябва да се търсят иновативни методи за улавяне и неутрализиране на въглеродните оксиди от атмосферата. А такива методи има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още