IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белград разгневи Брюксел заради новото си сближаване с Москва

Въпреки предупрежденията от ЕК Сърбия възнамерява да подпише договора за влизане в Евразийския икономически съюз

10:50 | 13.09.19 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Планът на Сърбия да се присъедини към ръководен от Русия икономически съюз (Евразийски съюз) ядосва Европейския съюз, от който балканската нация твърди, че иска да бъде част.

Европейската комисия вече даде доста ясно да се разбере, че Сърбия ще трябва да анулира всички двустранни търговски споразумения с други страни, ако и когато се присъедини към ЕС, и че е по-добре Белград да привежда в съответствие с ЕС политиката си, а не да търси нови съюзници, коментира Bloomberg.

Сръбските политици обаче пренебрегват тези критики и предупреждения и ще подпишат споразумение за присъединяване към Евразийския икономически съюз на 25 октомври. В блока, ръководен от Русия, се включват също Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан. Молдова е наблюдател от миналата година.

Планът "не е пречка за европейската интеграция", заяви сръбският министър на търговията Расим Ляич в коментар по електронната поща пред Bloomberg. Предупреждението на Европейската комисия няма да „засегне решението на Сърбия да сключи това споразумение в Москва“, каза той.

ЕС не може да казва от кои съюзи да е част Сърбия, но същевременно някои от страните членки искат да видят по-голям ангажимент от Белград към евроинтеграцията, особено след като миналогодишен доклад показа едва частично адаптиране на външната политика и тази по сигурността на Сърбия към тази на ЕС.

Сръбските лидери твърдят, че членството в ЕС е приоритет, цел, която те се надяват да постигнат около средата на следващото десетилетие. В същото време Сърбия има исторически и религиозни връзки с Русия, което ѝ помага да предотврати по-нататъшното признаване на Косово от редица международни органи. Освен това Русия дари изтребители и танкове на Сърбия, а сръбски лидери, сред които и президентът Александър Вучич, са чести посетители в Москва.

„Не може да ходите в няколко посоки по едно и също време. Ако сте сериозни за европейската си ориентация, очевидно взимате политически решения, които ви приближават до нея. Това не е едно от тях", предупреди преди седмици словашкият външен министър Мирослав Лайчак, работил на Балканите години наред.

Евразийският икономически съюз, създаден от руския президент Владимир Путин, за да създаде конкурент на отворения пазар на ЕС и да помогне за възстановяването на сферата на влияние на Москва в бившия Съветски съюз, има четирима други членове освен Русия.

Икономистите в Белград поставят под въпрос и ползата от търговското членство за Сърбия, чиито основни пазари за износ са в Западна Европа, а не в Източна.

„Русия генерира само една четвърт от онова, което изнасяме за Германия и Италия“, казва Иван Николич, икономист и член на консултативния съвет на централната банка. „Ние имаме достъп до нов пазар, но въпросът е какво можем да предложим. Ние изнасяме хранителни продукти, плодове и зеленчуци, но не сме ценовоконкурентни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 25 rate down comment 17
Sans importance
преди 4 години
Какъв Ви е проблема, че най-големият външнополитически и икономически конкурент на България беше буквално смазан преди 20 години и с това се отвориха нови възможности за нас и придобихме отново някакво геостратегическо значение? Нима не сте патриот и не искате България да просперира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 27
Winter
преди 4 години
*** ............ Армения е ПЪРВАТА ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА в света , бе ................. Кви мюсЮлмани та гонат .......... Ей , тва русофобите сте изключително опростени същества ..... Браво на Сърбия !!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 27
korn
преди 4 години
Сърбия ще се присъедини към мюсулманите от Киргистан, Казкастан и Армения, и заедно с държавата с най много мюсулмани в Европа-Русия ще гради своето бъдеще. Алах Акбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 34 rate down comment 9
evtimvz
преди 4 години
Може да склюиш брак с Русия, но не можеш да се разведеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 25
dakl
преди 4 години
В отношенията между ЕС и Сърбия , ако има причини за неразбиране то основания имат тези които бяха подложени на варварски бомбандировки преди 20 години, а не тези които директно участвуваха в тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 17
khao
преди 4 години
русия още от времето, когато последната ги насъска срещу нас след Съединението, така че - нищо ново.----да ти кажа че едно 90% в тоя форум, това им е ново... гаранция неукия имп незнае този факт от нашата история ! ... въпреки че и аз съм наивен, нали ако знаеха нашата история нямаше да се фенове на късия и могучая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 23
Спящият бик
преди 4 години
Ами, той този евразийски съюз си е бившия съветски съюз! Каквото е останало от него, де... Щом това им е мечтата на сърбите - прав им път! Впрочем, те не са отделяли от г.за на русия още от времето, когато последната ги насъска срещу нас след Съединението, така че - нищо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 7
mrynmryn
преди 4 години
Македония и Сърбия, нямат никакво геостратигическо преимущество, сравнително нови държави, нямат външни за ЕС граници, едните са някъде на ниво 95-97-***, а другите още се чудят откъде да препишат история, че да не изглеждат като отцепници от други държави, макар че най-много български гражданства са издадени на македонци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 32
lyusien
преди 4 години
Не мисля че сръбските политици са толкова глупави По скоро мисля че е изнудване на Е С по бързо да ги приеме там Не бива да го правят Вероятно в началото 2022 или наи късно през 2023 ще бъдат приети в съюза Икономиката им е готова за това Политиците още не са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още