IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Не сме се провалили с поста в Европейската комисия

Преговаряхме за МВФ, а разликата в двата поста е в милиарди долари, заяви премиерът

13:30 | 11.09.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата не се е провалила, а расте, настоя премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на кабинета. По думите му страната ни е можела да получи поста на външен министър в новата ЕК, но сме договаряли и шефския пост в МВФ, за който кандидат е Кристалина Георгиева. Разликата между двата поста е в милиарди долари и глобална възможност за работа в света, каза още той, предаде Dnes.bg.

Освен това Борисов изтъкна, че образованието и иновациите, за които еврокомисарят ни Мария Габриел ще отговаря, са първа точка за правителството, но и в Европа.

Премиерът добави още, че са оценени традициите на страната ни в тази област и „мозъците“, които имаме. Отдавам злобата на нашите опоненти на липсата на опит и на младостта им, коментира премиерът. Борисов призова всички български университети "да се стягат и да правят проекти, защото това са огромни възможности".

Премиерът коментира и т.нар."шпионски скандал" с Русия, като посочи, че когато има нещо, с което не сме съгласни, нашето Външно министерство реагира. 

"Когато руски олигарси се опитват да правят проекти в България, свързани с нашия военно-промишлен комплекс, нашите служби работят по тази тема заедно с партньорски служби", каза той и допълни, че няма никаква роля в този процес, който се движи от прокуратурата.

Нашата геостратегическа ориентация, подкрепена от всички партии, много преди ГЕРБ да го има, е пътят ЕС-НАТО, напомни премиерът. Той обаче нямал нищо против тези, които обичат Русия. Това, че има събори, че хората пеят руски песни, това е тяхно право, каза Борисов.

По думите му няма нито едно направление, в което работят министрите в кабинета, което да е по-слабо от предишни години, "за да се каже тотален провал на правителството".

В кое - че всяка година вдигаме доходите с 10%, че превъоръжаваме армията, че МВР разкрива всички убийства, борбата с контрабандата, с корупцията, пари в образованието, изреди премиерът и заяви, че никога България не е имала по-голям БВП. Борисов не е съгласен и че има проблем с боклука в София.

"Откакто сме ние, София е по-чиста от Берлин", настоя премиерът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Борисов отдавна не е интересен какъв коментар ще направи. Каквото и да се случи, ТОЙ е победил. Много е неспокоен, човекът. И като вземе да брои парите, които минават през тези ресори, сякаш се готви да ги раздава през прозореца на джипа СИ. Май не знае за какво става дума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Успокоението за загубата в ЕК и поставянето на Мария Габриел на позицията на ДЕСЕТАТА ОТ ДЕВЕТТЕ ДУПКИ НА КАВАЛА КОЯТО НЯМА ВРЪЗКА С ОСТАНАЛИТЕ ДЕВЕТ , с избирането на Кристалина Георгиева за шефка на МВФ е измамно. МВФ е една голяма ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНА КАСА в която основния дял и право на разпоредителност имат САЩ, Китай и ЕС. Ролята на Георгиева на тази позиция не я прави с нищо интересна и полезна за България. Не виждам какво ни топли тя при положение, че със заеми на МВФ се ползват само държави които са в ДЪЛБОКА ФИНАНСОВА КРИЗА!!!НИЕ В ТАКАВА КРИЗА ЛИ СМЕ Г-Н БОРИСОВ?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още