IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Тошев: Ниските лихви повишават интереса към кредитирането

Средният размер на ипотечния заем в столицата е около 130 хил. лв.

11:40 | 10.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

През тази и миналата година интересът към кредитирането е  изключително силен. Тенденцията е породена главно от спада в лихвените нива, който започна още от 2015 г. и в момента е в своя пик. Това коментира в ефира на БНТ кредитният консултант Тихомир Тошев.

Той добави, че при ипотечните заеми нивата на лихвите са между 2,75% и 3,3%, което е исторически ниско ниво.

Експертът уточни, че при потребителското кредитиране повечето страни в Европа са с по-високи лихви, в сравнение с България.

Тошев посочи още, че  средният размер на ипотечния кредит в столицата е около 130 хил. лв., което се обуславя главно от  по-високите цени на имотите в София. Потребителските заеми пък са най-често в диапазона между 8000 и 15000 лв.

Заедно с интереса към банковите заеми нараства и обемът на лошите кредити. Според Тихомир Тошев ръстът на необслужваните заеми е нараснал с над 20% през последните години. Той обясни, че най-често проблеми с изплащането на кредитите се появяват през втората-третата година от получаването му,

Относно ниските лихви по депозитите, експертът коментира, че е по-разумно хората да мислят и за други варианти за инвестиции, тъй като ниските лихви в комбинация с инфлацията „изяждат“ част от спестяванията ни в банките. Въпреки това обаче се наблюдава сериозен ръст на депозитите, като в момента те са близо 55 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Правилния коментар, е ниските лихви надуват балона в цените на жилищата в България. Само, че това Тошев, не е разумно да го кажеш, щото все пак си управител на компания за раздаване на кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още