IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са предложените за еврокомисари в новата ЕК?

Номинираните трябва да бъдат одобрени от парламентарните комисии и след това гласувани от Европейския парламент през октомври

20:37 | 09.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителствата на страните членки на Европейския съюз (ЕС) номинираха своите кандидати за следващата Европейска комисия (ЕК), която ще бъде ръководена от германката Урсула фон дер Лайен.

Проектният списък на комисарите на бившия германски министър на отбраната беше публикуван днес, а ресорите ще бъдат обявени утре.

Изброените по-долу имена са потвърдени от новия председател на Комисията, въпреки че разпределението на портфейлите все още не е завършено.

Посочените кандидати трябва бъдат утвърдени от парламентарните комисии в края на септември и след това ще се проведе гласуване на евродепутатите през октомври. 

Euractiv представят и актуалния списък с имената:

Йоханес Хан, Австрия - настоящият ръководител на разширяването на ЕС беше номиниран за следващия кабинет в Брюксел, след като за първи път пристигна в Берлемон през 2010 г. като комисар по регионалната политика.

Дидие Рендерс, Белгия - белгийският външен министър получи одобрение, след като не успя да заеме ръководната позиция в Съвета на Европа, въпреки че страната все още няма правителство след националните избори през май.

Мария Габриел, България - „Дигиталният“ шеф на кабинета „Юнкер“ пое щафетата в ЕК от Кристалина Георгиева, която напусна през 2016 г. като зам.-председател и оттогава свърши достатъчно работа, за да убеди премиера Бойко Борисов, че заслужава поредната си номинация.

Дубравка Шуица, Хърватия - Шуица, който изпълнява вече втори мандат в Европейския парламент, е бивш кмет на Дубровник и вицепрезидент на Европейската народна партия (ЕНП).

Стела Кириакиду, Кипър – понастоящем депутат, Кириакиду също е председател на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Вера Йоурова, Чехия - смята се, че настоящият шеф на правосъдието в кабинета на Жан-Клод Юнкер, е заинтересована да премине към ресори, свързани с търговията или на вътрешния пазар.

Маргрете Вестагер, Дания – завръщайки се от битката за председателския пост на ЕК, Вестагер е на линия за позицията на заместник-председател в администрацията на Фон дер Лайен. Еврокомисарят за конкуренцията на блока може да запази текущите си отговорности или да поеме други ресори като индустрия, енергетика или климата.

Кадри Симсон, Естония - понастоящем е еврокомисар на Естония, след като Андрус Ансип реши да заеме своето място като евродепутат. Симсон е в добра позиция да получи отговорностите му в енергетиката, транспорта или вътрешния пазар предвид опита й в тези области.

Юта Урпилайнен, Финландия - нейната номинация премахна всякакви слухове, че неуспешният кандидат за председател на Комисията Александър Стуб може да бъде спуснат с парашут като номинация на страната. Урпилайнен, който е бивш финансов министър, има сходен опит с този на Стуб.

Силви Гулар, Франция - бивш евродепутат, Гулар разполага с малък опит като министър на отбраната, преди да подаде оставка заради скандал с парламентарни асистенти.

Урсула фон дер Лайен, Германия – германката се превърна в първата жена председател на изпълнителния орган на ЕС.

Маргаритис Схинас, Гърция - водеща фигура в пресцентъра на Комисията. Благодарение на ролята си на старши говорител Схинас може да бъде разпределен във всеки ресор след три десетилетия на работа в сърцето на ЕС.

Ласло Трошани, Унгария - бивш министър на правосъдието и настоящ евродепутат, Трошани със сигурност ще се изправи пред трудно одобрение от страна на евродепутатите, ако Фон дер Лайен приеме неговата кандидатура,  предвид проблемите, които Виктор Орбан създава на ЕС.

Фил Хоган, Ирландия - земеделският цар на блока остава в Брюксел и според слуховете е заинтересован да се заеме с търговията или дори да остане на текущата си длъжност.

Паоло Джентилони, Италия - първоначално бяха споменати няколко имена - от напускащия шеф на ЕЦБ Марио Драги и ветерана Роберто Гуалтиери до настоящия върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и дори италианския премиер Джузепе Конте.

Валдис Домбровскис, Латвия - Еврокомисарят по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовия пазар също е един от представителите на завръщащите се комисари.

Виргиниюс Синкявичюс, Литва - 28-годишният министър на икономиката в Литва може да се превърне един от най-младите еврокомисари, които някога са встъпвали в длъжност, както и едва вторият представител на Зелените.

Никола Шмит, Люксембург - номинацията му бе уредена с правителствена сделка, постигната след общите избори през 2018 г. и показва колко сериозно Великото херцогство приема назначенията на свой представител за член на Комисията.

Хелена Дали, Малта – подготвяна за наследник на еврокомисаря по околна среда Кармену Вела, не е ясно каква работа ще бъде предложена на Дали.

Франс Тимерманс, Холандия – друг кандидат, който се завръща след битката за председателския пост в Комисията. На Тимерманс му беше обещана висша позиция на заместник-председател, подобна на сегашната му работа. Представител на ЕК твърди, че отново може да му бъде поверен скиптърът за върховенство на закона, въпреки че има въпросителни дали подкрепата на Централна и Източна Европа за кандидатурата на Фон дер Лайен не е зависела именно от това Тимерманс да не получи въпросната длъжност.

Януш Войчеховски, Полша - според слуховете полякът се интересува от икономически ресор и потенциално от енергийния портфейл.

Елиса Ферейра, Португалия - уважавайки искането на фон дер Лайен за номинирането на един мъж и една жена, министър-председателят Антонио Коща предложи настоящия евродепутат Педро Маркеш и бившия такъв Елиза Ферейра да заменят Карлош Моедаш.

Рована Плумб, Румъния - Букурещ първоначално предложи две имена - Дан Рика и Рована Плумб. По-рано се предполагаше, че посланикът на Румъния в Брюксел Луминита Одобеску може да получи одобрение. По отношение на работата източниците твърдят, че Букурещ е напът да получи транспортния ресор.

Марош Шефчович, Словакия - словашкият представител остава в Брюксел за още един мандат като член на Комисията. В момента изпълнява длъжността на зам.-председател, отговарящ за енергийния съюз.

Янез Ленарчич, Словения - посланикът на Словения в ЕС е избраникът на бившата югорепублика. Номинацията му означава, че шефката на транспорта Виолета Булк няма да се връща в Берлемон.

Жозеп Борел, Испания – Ибериецът извоюва трудна номинация, като се имат предвид предишните му дипломатически провинения, каталунския въпрос и възрастта му. Със сигурност го очаква тежка битка при гласуването в ЕП.

Илва Йохансон, Швеция - Министърът на заетостта на скандинавската страна е напът да поеме еврокомисарския пост за търговията от Сесилия Малмстрьом.

Никой, Великобритания – решението на новия британски премиер Борис Джонсън да изведе страната от ЕС в полунощ на 31 октомври означава, че няма да има номинации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 4 години
ОТ ВСИЧКИ НАЙ СЪМ ВПЕЧАТЛЕН ОТ ЛИЧНОСТТА НА ЙОХАНЕС ХАН!!СПОМНЯТЕ ЛИ СИ НЕГОВИЯТ ДОКЛАД : "България след българите"Не ви ли направи впечатление в изказването на Урсула фон дер Лайен повдигнатият проблем с ДЕМОГРАВСКИЯ СРИВ , който Борисов не отрази с внимание. ТОЗИ ПРОБЛЕМ Е ЗАЛОЖЕН И В ИЗКАЗВАНЕТО НА ХАН ЗА БЪЛГАРИЯ И КАКВО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ СЛЕД ОБЕЗЛЮДЯВЯНЕТО Й!!НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ НАЧЕЛО НА ЕВРОПА СА ЗАСТАНАЛИ ОТГОВОРНИ ЛИЦА , КОИТО ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СХВАЩАТ ОТЛИЧНО ПРОБЛЕМА И ЩЕ ПРЕДПРИЕМАТ ИЗИСКВАЩИТЕ СЕ МЕРКИ ЗА ДА НЕ СЕ СЛУЧИ ТОВА КОЕТО ХАН ОПИСВА КАТО БЪДЕЩЕ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Ivel
преди 4 години
Последния "Никой" най ми харесва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още