IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония е увеличила електроенергията от въглища с 4% след трагедията „Фукушима“

Необходимо е изграждането на нови ядрени мощности, за да се ограничи дела на енергията от изкопаеми горива, смята Уетаке Акихито

14:00 | 08.09.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Япония регистрира тревожна зависимост от изкопаемите горива след прекратяването на работата на своите атомни централи след трагедията в АЕЦ „Фукушима“, като страната регистрира 4-процентен ръст в генерирането на електроенергия от въглища след март 2011 г., посочва Уетаке Акихито, директор на Japan Atomic Industrial Forum*, по време на годишната среща на Световната ядрена асоциация (World Nuclear Association – WNA) в Лондон.

Japan Atomic Industrial Forum е създаден през 1956 г. и включва в себе си 400 компании от сферата на електроснабдяването, търговци на ядрено оборудване, местни и световни организации и др. Идеята на JAIF e да промотира ядрената енергия за мирни цели.

Акихито подчерта напредъка на Япония по отношение на заличаване на вредното въздействие и последиците от аварията във „Фукушима“, като посочи усилията, които страната полага при ограничаването на количеството радиоактивна вода, която все още се намира в засегнатите сгради на комплекса. 

По неговите думи през 2015 г. са били регистрирани 490 куб. м замърсена вода, докато през 2018 г. количеството е било редуцирано до 170 куб. м.

В своята презентация Акихито наблегна на тревожната тенденция, която се забелязва след 2011 г. – нарастване на дела на изкопаемите горива в енергийния микс на страната. След аварията на АЕЦ „Фукушима“ делът на въглищата нараства с 4% до 32,3 на сто, докато този на втечнения природен газ (LNG) се покачва с близо 10% - от 28,2% през 2010 г. до 29,8 на сто през 2017 г.

Единствено генерирането на енергия от петрол отбелязва спад от 8,8% до 8,7 на сто.

Ако през 2010 г. делът на ядрената енергия в енергийния микс на Япония е бил 25,9%, то през 2017 г. той е намален до 3,1 на сто.

Възобновяемата енергия в същото време отчита ръст от 2,3 на сто до 8,1% за същото време.

Според Акихито целите на Япония по отношение на редуцирането на емисиите на парникови газове до 2030 г. включват увеличаване на производството на електроенергия от ядрени мощности до 20-22% от общия енергиен микс, както и ръст на възобновяемата енергия до 22-24% за същото време. От друга страна енергията, произведена от изкопаеми се предвижда да бъде намалена до 56%.

Експертът подчерта и необходимостта от изграждането на нови ядрени мощности поради факта, че голяма част от реакторите в страната вече наближават пределната възраст за експлоатация.

За да се постигнат целите за дял на ядрената енергия от 20-22% от енергийния микс на Япония, е необходимо да бъдат създадени нови реактори, които да заменят сега съществуващите, отбеляза Акихито.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 4 години
Споко, япончета: Газпром и Шел ще ви дадат ного-ного газчица. Няма да се плашите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още