IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските амбиции за лидерство и на пазара на LNG стават все по-реални

Страната напредва с реализирането на нови два проекта, които при пълен капацитет ще могат да удвоят износа на втечнен природен газ

14:55 | 06.09.19 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Русия се приближава с една стъпка по-близо до превръщането си във водещ играч на глобалния пазар на втечнен природен газ (LNG). Това става факт, след като две от най-големите ѝ енергийни компании напредват все повече с плановете си да изнасят гориво от някои от най-отдалечените кътчета на страната, посочва Bloomberg.

Държавният гигант „Роснефт“ обяви в четвъртък, че планира, заедно със свои партньори от проекта „Сахалин-1“, да построи централа за износ на LNG в източния пристанищен град Де-Кастри. Междувременно компанията „Новатек“ - най-големият производител на втечнен природен газ в страната, даде окончателно зелена светлина на инвестицията си за 21 млрд. долара за строежа на LNG терминал „Арктик-2“ в Обския залив, край бреговете на Западен Сибир.

Природният газ се очаква да се превърне в най-бързо разрастващия се пазар на изкопаеми горива до 2040 г., като все по-често ще бъде пренасян в течна форма, показват проучвания на Международната агенция по енергетика. Китай, Индия и други развиващи се държави планират да увеличат вноса в опит да направят енергията и електричеството по-достъпно за своето население, като в същото време ограничат ефектите от замърсяването при използването на въглища и нефт.

Общо двата проекта ще могат да изнасят около 26 млн. тона втечнен природен газ на година, което ще удвои настоящия руски капацитет. Русия вече е най-големият световен износител на газ по тръби и вторият по големина износител на петрол с танкери. Разрастването на сегмента на LNG ще даде на руския президент Валдимир Путин по-голям лост за влияние върху глобалната икономика посредством значителните енергийни ресурси на страната. русия русия

„След срива в цените на петрола през 2015 г. и огромното прибавяне на австралийски LNG големите играчи задържаха основните си инвестиции във втечнен природен газ – но това се променя сега. Глобалният пазар на LNG се очаква да достигне дефицит на доставки до 2023 г.“, посочва Фаузиа Марзуки, анализатор на BloombergNEF.

Русия, която държи 8% от глобалния пазар на втечнен природен газ, иска да увеличи дела си до 20% до 2035 г., за да може да влезе в лигата на най-големите износители, сред които Катар и Австралия. Сходни амбиции имат и САЩ, които също работят усилено за увеличаването на дела си от пазара на LNG.

Съобщението от четвъртък, направено в рамките на Източния икономически форум във Владивосток, подчертава това колко бързо страната постига напредък към своята цел. Първият завод за LNG в страната - „Сахалин-2“ на „Газпром“, отвори врати през 2009 г., а вторият - „Ямал“ на „Новатек“, работи едва от 2017 г.

Очаква се производството в новия завод „Арктик-2“ да започне до края на третото тримесечие на 2023 г., заяви главният изпълнителен директор на „Новатек“ Леонид Микелсон. След окончателното си завършване съоръжението ще може да произвежда 19,8 млн. тона втечнен природен газ годишно.

Главният изпълнителен директор на „Роснефт“ Игор Сечин не посочи график за начало на работата на новия LNG обект на компанията, която обаче по думите му ще може да произвежда около 6,2 млн. тона втечнен газ годишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

39
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
щом те кефи да миеш няма лошо ... няма срамна работа и чистачите сте ни нужни ... иначе може да живееш от пасивен доход, сако ако изтъркаш правилния билет !Нали не си мислиш че може да ни заблудиш, от километри си личи че работиш нискоквалифициран труд :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 0 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Нямам идея за какви ресторатни говориш. Да, мога да живея от пасивен доход ако пожелая. Въпросът обаче е защо да го правя след като моята работа ми доставя удоволствие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
Solar Power
преди 4 години
Тукнгрешиш. Аз използвам изцяло и само слунце за ток плюс топло. И минструваше само 20 палки. Системата ми е предвидена за 35 години. С излишната енергия копам етери. След 35 години с половината от изкопаното ще си сменя панелите и батерийте ако искам. Така.че да грешиш има евтини вариянти за енергия които те правят независим от сащ и русия :)))) и да приложими са в бг и аз работя така от 9 години :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
И аз имам но от altagas и вземам над 10. Интересното е, че плащат месечно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 4 години
На нашето правителство им плащат за да не копаме а да внасяме от единственото възможно място. Всеки може сам за себе си да събере 2 и 2 :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 4 години
Минусите -добре, ама най-големия резервоар, Баженовската формация, с древните си технологии, я разпечата към 2050-та, я-не. Ох, забравих, ще ли е в добро здраве тогава, или ... кой знае?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 4 години
За СО2-използването, още в приказката на Н.Носов, за Незнайко, имаше автомобили, карани с газир0вка. И, да признаем, идеята е изпробвана, работи. А г-н ви Михелсон, колкото и газ да произвежда, няма капацитета да го добие всичкия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
data
преди 4 години
Проблема е съвсем друг - дори малко увеличаване на предлагането от други източници (различни от руските) евава майката на крайната цена , а това е ужасяващо за руските интереси . Дори и итираната от Импето 9 % рентабилност ( ако е вярна) ще се изпари дори при малко увеличаване на предлагането
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Има редица технологии за фиксиране на въглерда. В момента една малка инсталация работи в Исландия. Работи се по усъваршенстването и изграждането в промишлени размери. В Исландия е заради обилието на геотермална енергия. Тъй че мечтите изобщо не са безплодни. Не се изненадвам че има термин "Гретенизъм". Термини има всякакви: "***", "Червен ***", "Шизофреник с мания за величие" и прочее."Говорихме за кипърското находище - не за всички находища в региона." Ти така каза защото ти пасва на тезата. Аз започнах с "Предстоящото завършване на ТАНАП, ***, терминали за втечнен газ в Хърватска и Гърция, новите находища в Северен Кипър и Египет"Стана въпрос за усвояването на въглеродния двуокис. Търсенето става в развитите държави, не в тези от третия свят като Русия, които разчитат предимно на изпомпването на фосилни горива за да вържат двата края. А например самолет на батерии, каквито вече съществуват изобщо не са връщане в средновековието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 4 години
Да ти каже Масква не мисли точно тъй и заради това не спира да инвестира в LNG - очеизваждащо е че текущата рентабилност не ги удовлетворява . А относно Ямал - нал това ти казвам : скъпо и трудно е да се кара с тръба газ до европа , да не говорим за политическите рискове в стил спиране на северни и южни патоци
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още