IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левон Хампарцумян: Много по-добре подготвени сме за нова икономическа криза

Финансистите и инвеститорите са по-внимателни, когато отпускат кредити, а БНБ следи тенденциите, посочи банкерът

17:35 | 05.09.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Очакванията за нова световна икономическа криза се засилват с всеки изминал ден на фона на безбройните търговски войни, но ситуацията сега е доста по-различна от предходната криза, като сега икономиката в България е далеч по-подготвена от преди. Това мнение сподели банкерът Левон Хампарцумян в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„В България, мисля, че днес сме много по-добре подготвени в сравнение с предишната криза. Общо взето финансистите и инвеститорите са по-внимателни, когато отпускат кредити, които всъщност са съществен компонент във всеки балон. На БНБ работата ѝ е да следи тенденции. Тенденцията сега е в отпускането на повече кредити, но размерът на проблема е различен днес“, смята банкерът.

Хампарцумян смята, че традиционните инструменти на Европейската централна банка (ЕЦБ) срещу задаващата се криза са изчерпани до голяма степен. „Не е изключено лихвите да бъдат още намалени дори и в отрицателната територия, но това не гарантира възход на икономиката и настоящият ефект го доказва”, посочи той.

Хампарцумян напомни, че „световната икономика растеше с такива малки темпове след последната криза, че сега дори да тръгнем да падаме ще бъде от ниско”. „Няма да имаме толкова драматични събития, както предишния път“, прогнозира той и обясни, че очакванията са новият гуверньор на ЕЦБ Кристин Лагард да продължи настоящата политика на банката с надеждата, че европейската икономика ще направи необходимите структурни промени преди следващата далеч по-тежка фаза.

Защо някой трудно би позволил на Facebook и други подобни корпорации да създават криптовалути и практически да печатат пари, може да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 17 rate down comment 1
megiddo
преди 4 години
Арменецо, разкажи историята на някогашната Българска Външно-търговска Банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 30 rate down comment 3
polki
преди 4 години
От статията:"Тенденцията сега е в отпускането на повече кредити, но размерът на проблема е различен днес, смята банкерът. __________мда, по времето на всеки балон се казва, че този път е различно ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 3
polki
преди 4 години
+1Цветан Василев силно се дразнеше от атаките на Левон към КТБ и постоянно го контрираше, че е химик-банкер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 24 rate down comment 3
polki
преди 4 години
"Явно дипломата си е взел по друг начин" ========= За коя диплома говориш?!?!?! Левон се дипломира като инженер-химик в Химико-технологическия институт в София. И двамата му родители са химици, а дядо му е имал парфюмерийна фабрика. През социалистическите години работи в Кремиковци АД. а от 2000 г. е изпълнителен директор на Агенцията за приватизация. През 2001 г. става главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Ivel
преди 4 години
Нещо си в грешка приятелю, Левон през 2014 беше силно заинтересован да се срине КТБ. Така да се каже оказваше силна медийна подкрепа с честите си изяви на прасета дето я затриха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 25 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Капитализъм = потребление.Отказвайки се от възхода (на душата) идваме до падение и деградация.Левоне, кризите ще следват една след друга. До цунамито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 16
дядя Вова
преди 4 години
Щом папата е заседнал в асансьор за 25 минути,то се вижда краят на капитализма.Лошото тепърва предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 52 rate down comment 5
Sandy
преди 4 години
Ще видим Левоне ! Ти и за бамка КТБ тръбеше и плямпаше по медиите, че е стабилна и няма да падне, я тя умре само след броени дни. Явно дипломата си е взел по друг начин, а високия пост ти го е харизал някой приближен, на който после си останал длъжник за цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още