IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Манолов: Трудът у нас е най-евтиният ресурс

Делът на извънредния труд в България също е най-голям, каза пред bTV президентът на КТ „Подкрепа”

10:21 | 02.09.19 г. 18
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В България правилата за плащане на положен извънреден труд се заобикалят поради нежеланието на работодателите да го заплащат. Трябва да се ограничи обемът на сумираното изчисляване на работното време и всичко над това да се доплаща като извънреден труд, както е редът. Това каза по bTV президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов.

Димитър Манолов е на мнение, че трудът у нас не се цени и е най-евтиният ресурс. Не се уважава и нощният труд, който е най-вредният за здравето. 

Европейската статистика сочи, че българите и гърците работят най-много.

„Шампиони сме по заработени часове в рамките на Европейския съюз за една година. Не твърдя, че сме най-трудолюбиви, но работим най-много. Това най-често се случва по принуда, а не по желание”, коментира Манолов.

Той уточни, че специален извънреден труд е този през събота и неделя и още по-специален – този на национални празници. Единият се заплаща с 50% повече, а другият – два пъти по-високо.

Делът на извънредния труд у нас също е най-голям. „Ние превърнахме сумираното изчисляване на работното време от изключение в правило, което не е добре“, посочи още лидерът на синдиката.

България е една от страните, в които се полага най-много извънреден труд, който не се заплаща като такъв. Причината за това е системата на сумираното изчисляване на работното време, обобщи лидерът на синдиката.

КТ "Подкрепа" призова да се преосмисли принципът за сумирано работно време. Според лидера на синдиката Димитър Манолов по този начин работодателят заобикаля плащането на извънредния труд.

Синдикалните организации са започнали подписка, с която настояват за ограничаване на сумираното изчисляване на работното време на европейско ниво.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 13
krasus
преди 4 години
A да не би качеството на труда да е високо случайно? Помислете върху това....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 7
data
преди 4 години
Абсолютно подвеждащ коментар за т.н. "сумарно" отчитане на работното време . Не бива синдикалисти да се изказват толкова лайшки и заблуждаващо публиката за нещо което е полезно за структура на икономиката подобна на нашата . Според г-н "синдикалиста" един комбайнер трябва след изтичане на 8 часа да си тръгне от нивата , а зимата когато няма достатъчно работа работодателя да го натири на борсата ли ? Когато поръчките са разпокъсани във времето сумарното отчитане на времето е не само полезно но и единствено логичното ! Все пак не всички работим в добре устроени кабинети прекарвайки времето си по телевизионните студиа преливащи от пусто в празно . А относно заключението , че труда у нас е най-евтиния ресурс мога само да коментира , че това е отлична оценка за работата на синдикатите както и от тяхната необходимост в тоя им вид в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 8
creepazoid
преди 4 години
Тази постановка се доказа като несъстоятелна още при влизането ни в ЕС. Ние не сме Китай или Турция - нашият трудов ресурс е оскъден и следователно няма пазарна логика да бъде евтин. Добрата политика на българската държава е да повишава максимално бързо качеството на тази работна сила въз основа на което икономиката ни да повиши добавената стойност, производителността на труда и стандарта на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 16
ABBA
преди 4 години
Попитали Изкуственият интелект на Гугъл:- Защо .....(даден народ).... са такива......За България се получило:Защо българите са такива евтини?Имайки предвид продажните *** и политици, какво се чудя?За другите европейски нации:https://youtu.be/64vuhBw3XBg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 34
s3
преди 4 години
Господинът не разбира, че това ни е предимството. Ние разполагаме с една от най-евтините работни ръце, това ни е коза за привличнане на ПЧИ-та, а и за подобряване на конкурентноспособността на бизнеса ни, заедно с плоския данък и високото ДДС за храни и лекарства. Така народа хем работи за малко пари, хем после плаща и за напълването на бюджета ни с високото ДДС за храна и лекарства, защото преките данъци у на са символични. Така се стимулира бизнесът, което е една от основните цели на управлението у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 16
nkavrakov1982
преди 4 години
Докато Бойко се прегръща с Киро Гела, и ние ги търпим, така ще бъде!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още