Д. Манолов: Трудът у нас е най-евтиният ресурс

Делът на извънредния труд в България също е най-голям, каза пред bTV президентът на КТ „Подкрепа”

   1| 2    
1
 
5
 
17
creepazoid до: creepazoid
преди 1 година
Няма профилна снимка
Но невидимата ръка на пазара слага нещата по местата им, колкото на някой хора да не ви се иска!
1
 
2
 
16
creepazoid до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
Соца, байно, е именно в опитите на комуно-олигархията да плаща за труд по-ниска цена от пазарната. Ти някакъв глашатай ли им стана, че взе да дрънкаш глупости или просто си книжен плъх, който няма връзка с реалната икономика. Това какво пише в КТ не означава, че нещата се случват така на практика. Юристите и счетоводителите с това си изкарват прехраната - да намират вратички в закона, а сумарното изчисляване на работното време е цял портал. Социализъм е точно приравняването на отработеното време към 40-часова работна седмица - в българският случай все едно всички работим от 8 до 5 и всички почиваме събота и неделя. Комбайнера като поизтрезнее на 25. Декември сутринта се сеща, че не е купил подаръци на племеннниците - хуква по магазините и не го интересува, че бармана, сервитьорката, таксиджията, продавачите, готвачката, сладоледаджията, машиниста, работниците в електроцентралата, производителите на хляб и т.н. са на работното си място, за да може ТОЙ - КОМБАЙНЕРА да си изхарчи парите и да е доволен клиент, за да може щастлив пак да се качи на комбайната и да работи с песен на уста ХАХАХАХА другото лято. Не е негов проблем наистина, че на всички тези хора на 25 Декември им се плаща толкова, колкото обичайно получават в сряда. Но невидимата ръка на пазара
2
 
1
 
15
khao до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе няма да ви се избие соца от главите явно много дълго време
---
как бре, живея зада слугувам на некадърници като теб! :D:D заради такива меринджеи всичката ни раб. ръка избяга. И сега като сте останали само вождове, ще си бачкате сами. Аз работя за западна компания и ще се постарая винаги да си остане така.
1
 
10
 
14
kony до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
Като ти требе труд, че го платиш двойно след 8-мия час , иначе си работи сам. А за нощен труд още 50%, не да ми се правиш на ухапан. И КТ не е да ти защитава интересити като работодател, ти си имаш депутатско лоби.
0
 
13
 
13
kane до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
аз емигрирах и съм работил какво ли не навън
работил съм и като синдикатен работник
по въпроса ти за комбайнера:
след 8мия час той не си тръгва, но започва да получава с 50 % повече от това което е получавал в първите 8 часа на час
максимум може да работи 12 часа на ден
14 часа по излючение един път седмично
60 или 70 часа макс на седмица
да зимата на борста комбайнера си почива и си взема 35%-45% от това на което се е осигурявал лятото
при това тъй като труда му е сезонен и пиков той трябва за бъде заплатен по-високо от собственика, ако иска той да се върне при него и в следващия сезон
от опита който имам съм стигнал до извода, че ако не съм защитен синдикален член или CEO или в борд на диркеторите/ или подобно изключение/, не бих работил за някой друг, по-добре дирктно за себе си!
7
 
13
 
12
nkavrakov1982 до: georgi_shum
преди 1 година
Няма нужда. Който не може да плаща, ще фалира.
13
 
8
 
11
data до: creepazoid
преди 1 година
ха , и кви злоупотреби се извърша бе байно ? Нал по КТ в рамките на 6 месеца ти изравняват 40 часовата работна седмица ? Я дай някаква кокретика за т..н тежки злоупотреби ? Злоупотреба ли е че требе да се изпълни някаква поръчка в срок ? Абе няма да ви се избие соца от главите явно много дълго време - КТ трябва да отговаря на потребностите на икономиката ( демек да предполага цикличност) а не обратното
2
 
21
 
10
преди 1 година
Няма профилна снимка
Голям проблем на нашата икономика е, че всички искаме да плащаме по-малко за нещата, които потребяваме, отколкото те действително струват. И затова потребяваме некачествени стоки и услуги, и затова всичко ни е втора употреба. Същото е и с трудовият ресурс. Прекалено евтиният труд пречи на технологичното развитие, както и на повишаването на производителността на труда, защото по този начин работодателите не са мотивирани да инвестират в капитал. Комбайнера с комбайната си свършва много повече работа и изкарва повече пари, отколкото баба му с още стотина като нея, нали така :)
1
 
19
 
9
creepazoid до: data
преди 1 година
Няма профилна снимка
За щастие вече не сме всички комбайнери. Има цели сектори от икономиката, в които няма сезонност, и въпреки това всички заети в тях са на сумарно работно време - с изключение на висшия мениджмънт, разбира се. В същото време в туризма например всички служители ги пращат на борсата след края на сезона - най-вероятно и на комбайнера му се случва същото, въпреки, че биха могли в случая да се възползват от възможностите, които дава сумарното работно време. Със сумарното отчитане на работното време се извършват тежки злоупотреби - за това говори г-н Манолов.
8
 
12
 
8
georgi_shum до: nkavrakov1982
преди 1 година
Някой да те спира Ти да станеш работодател? Отвори си фирма, организирай си някакво производство, и плащай по правилата! Покажи на всички как се прави?
   1| 2