IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia оглавява световната класация за актуализиране на софтуера на смартфоните

Потребителите ползват все по-дълго време своето топ устройство, като средностатистически този период достига 30 месеца

18:51 | 02.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Близо 96% от смартфоните на Nokia, продадени кумулативно от третото тримесечие на 2018 г., вече работят на Android Pie или са им издадени актуализации за Android Pie, което прави от нея най-бързата марка, която достига това ниво. Това е заключението на най-новото изследване на компанията за проучване на пазара Counterpoint Research, озаглавено  „Актуализации на софтуера и сигурността: Липсващата връзка за смартфоните“.

„Вярваме, че производителите на устройства трябва да засилят усилията си да предоставят редовни актуализации на софтуера и сигурността на своите потребители. С изключение на Nokia и Lenovo представянето на други производители на устройства е лошо“, пише в изследването.

Потребителите започват да запазват смартфоните си по-дълго. Те също така харчат малко повече, когато заменят своите устройства. Средното време, през което потребителите поддържат своя водещ смартфон, преди да купят ново устройство, постепенно се увеличава. На толкова разнообразни пазари като Китай, Европа и САЩ, този срок вече доближава 30 месеца. Ясно е, че актуализирането на софтуера и сигурността е важно, за да се гарантира, че потребителите продължават да се радват на добро представяне и могат да разчитат на сигурност. Производителите, които не успяват да вземат това предвид при планирането на сроковете за предлагане на поддръжка на своите устройства с актуализации, потенциално не успяват да отговорят на изискванията на клиентите си, твърдят анализаторите.

Изтъквайки констатациите на анализа, директорът на научните изследвания Питър Ричардсън отбелязва: „Актуализациите на операционната система и сигурността са аспект на смартфоните с Android, които получават сравнително малко внимание. Според нас има едва няколко марки, които се фокусират върху това. И може би защото производителите не говорят за това, информираността на потребителите също е ниска. В нашето изследване тя не попада в ТОП 10 на функциите, за които потребителите казват, че се интересуват най-много“.

„Следователно не е изненадващо, че топ производителите полагат малко усилия при фокусирането върху редовните актуализации на сигурността на операционната система и устройствата, въпреки че тя е критичен елемент за непрекъснатото безопасно функциониране на смартфона. Много от основните функции, включително живота на батерията, процесора, камерата и паметта, са свързани с производителността на основната операционна система. Вярваме, че това е важно за цялостното потребителско преживяване“, добавя Ричардсън.

Коментирайки представянето на марките смартфони, асоциираният директор Тарун Патак подчертава, че „сред първите 10 производители на смартфони почти 96% от смартфоните на Nokia, продадени кумулативно от третото тримесечие на 2018 г., вече работят на Android Pie или имат издадена актуализация за Android Pie. Samsung следва отблизо Nokia с 89%. Трети е китайският бранд Xiaomi с 84%. Xiaomi е добър в пускането на продукти от средния ценови клас с най-новата версия на Android". 

„Има много фактори, които играят роля при издаването на актуализации на софтуера. Но някои марки полагат много повече усилия за намаляване на забавянето на времето от излизането на най-новата версия на Android до издаването на актуализацията за всичките им смартфони. Само няколко марки се ангажират да се уверят, че техните смартфони винаги работят с най-новата версия. Nokia е най-бързата марка при издаването на най-новите актуализации на софтуера, покриващи 94% от портфолиото ѝ в рамките на година след старта на най-новата версия на Android“, добавя експертът.

Според анализатора на изследванията Абхилаш Кумар „устройствата с висока цена често се актуализират първи, но наличието на най-новия софтуер е също толкова важно за продуктите на средния и ниския ценови сегмент, както и за водещите устройства. Следователно ние разгледахме ефективността на производителите при актуализиране на софтуер във всички ценови нива. В този анализ Nokia отново се откроява, тъй като марката бързо актуализира пълното си портфолио. Xiaomi и Lenovo също се подреждат високо по този показател. Марки като Alcatel и Tecno са изоставащите. Това е така, защото тези марки имат широки портфейли, най-вече в сегмента с цена под 200 щатски долара, а жизненият цикъл на техните модели обикновено е кратък. Техните продукти често се задържат от потребителите едва шест месеца, което означава, че имат по-малко стимули да предоставят дългосрочни актуализации“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ejko
преди 4 години
Инвестор, не знам кой ви превежда статиите, но не владее добре български. Наблегнете - моля ви - малко на редакцията, че технологичните ви новини приличат на преведени с Google Translate (в ранните му години)... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още