IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсват квалифицирани кадри в туризма за зимния сезон

Работодателите са умерено позитивни в нагласите си да наемат персонал

10:05 | 29.08.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази зима ще има работни места в туризма по курортите, въпреки очакванията отново да чуваме шлагера за недостиг на кадри, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него предстоящият сезон ще приключи успешно - с точните кадри на точните места.

През зимата заетите в туризма са 120 000, а през лятото - 320 000, допълни експертът.

Проблемите с намиране на кадри са по-малко през зимния период, защото има миграция на заети в морските курорти българи към зимните. Все по-добри стават и социалните пакети към заплащането на работещите в туризма по курортите. Предлагат се допълнителни услуги - настаняване, транспорт, детски градини и възможности за кариерно израстване, допълни Драганов. 

По думите му по-малко се очаква тази зима да са заетите от трети страни спрямо лятото, защото по-голямата част от работещите от Украйна, Молдова и други страни са ученици. Палитрата на държавите, от които внасяме работна сила, се разнообразява съобразно предлаганата от хотелите и ресторантите кухня и затова в България вече работят и специалисти от държави като Япония, Тайланд. Според Румен Драганов през зимата все пак ще има известен недостиг на кадри със специални умения, с добра квалификация и мотивация за работа. 

Той припомни, че средната заплата в туризма според статистиката е над 1000 лева. Камериерките получават 600 - 800 лева, готвачите 1500 - 4500, а заплащането за изявените кулинари е над 6000 лева. Останалите професии са около средната заплата.

От Агенцията по заетостта очакват известен дефицит на квалифицирани работници в сектора на ресторантьорството и хотелиерството

Според коментар на Агенцията по заетостта за БТА тенденцията за известен дефицит на квалифицирани работници в сектора на ресторантьорството и хотелиерството по отношение на предлагането се очаква да се запази и през зимния сезон. Данните показват, че от началото на 2019 г. броят на регистрираните търсещи работа с доказана квалификация и опит в професии като помощник-готвач, камериер, барман, сервитьор не надхвърлят 20 000 средномесечно за цялата страна, като съотношението на средномесечния брой търсещи работа към средномесечния брой заявени работни места в този сектор от началото на годината е под 20 (т.е. за едно работно място се конкурират не повече от 20 души).

Работодателите са умерено позитивни в нагласите си да наемат персонал. Те изпитват затруднения при наемането и на салонни управители, екскурзоводи и администратори. Държавата очаква нарастване броя на работници от трети държави през зимния сезон

За зимен сезон 2019 г. Агенцията по заетостта е предоставила разрешения/регистрирала сезонна заетост на 623 граждани на трети държави, от тях 561 са чужденци за сезонна работа до 90 дни, а 62 са тези, получили решение на Агенцията по заетостта за сезонна заетост от 90 дни до 9 месеца.

Заради засиления интерес и запитвания от работодателите към процедурите за сезонната заетост в сектор "туризъм", очакванията на Агенцията по заетостта са за нарастване броя на работници от трети държави през следващия сезон. Те са наети като камериерки, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи, помощник готвачи, работници кухня и др. Агенцията по заетостта не води статистика за уговорените трудови възнаграждения на чуждите граждани, но те не трябва да са по-ниски от тези на българите на съответната позиция. 

Работодателят е задължен да покрие за своя сметка транспортните разходи от мястото на произход на сезонния работник до работното му място в България и обратно, както и разходите за задължителните здравни застраховки и осигуряване на сезонния работник, напомнят от Агенцията. Тези разходи не се възстановяват от сезонния работник и не могат да се приспадат от неговото трудово възнаграждение.

Данните на Агенцията сочат, че за летния сезон на 2019 г. 9 579 чужденци - граждани на трети държави, са регистрирани за сезонна заетост до 90 дни в туризма. Предоставени са 435 разрешения за сезонна заетост от 90 дни до 9 месеца. 7849 са граждани на Украйна, 749 - на Молдова, 746 - на Киргизстан, 204 - на Република Северна Македония, 177 - на Русия, 137 - на Турция, 87 - на Беларус и др. Сезонните работници са наети като: камериерки, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи, помощник готвачи, работници кухня и др. 

За летния сезон на 2018 г. 7 405 граждани на трети държави са регистрирани в Агенцията за сезонна заетост до 90 дни в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
A инженерни кадри да ви липсват?А да, нямате индустрия.А освен свинете, да забранявате и нови лозя?Лозар всеки ****** може да стане.А население изобщо да ви липсва?ПиАр, реклама, адвокати, маркетолози, психолози и меринджеи - нали от някого трябва да смучат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Toranaga
преди 4 години
Моля Васил Велев да даде решение на този проблем !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още