IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата джамия в Европа беше открита в Чечения

Тя може да побере над 30 хил. души

20:51 | 23.08.19 г. 5
<p>
	Новата най-голяма джамия в Европа.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Новата най-голяма джамия в Европа. Снимка: Ройтерс

Властите в руската Чеченска република откриха днес, по думите им, най-голямата джамия в Европа с пищна церемония, на която присъстваха представители на местните власти и чуждестранни гости, предаде Ройтерс.

Наречена в чест на пророка Мохамед, облицованата с мрамор джамия може да побере повече от 30 хил. души и е описвана от чеченските власти като "най-голямата и най-красивата" в Европа.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров, съюзник на руския президент Владимир Путин, каза, че джамията в град Шали, с население от 54 000 души, край регионалната столица Грозни, "има уникален дизайн и е невероятна по размери и красота".

Дворът на джамията, с лехи с цветя и бликащи фонтани, може да приеме допълнителни 70 000 богомолци, казаха местните власти.

Кадиров, който беше назначен от Путин да управлява населената предимно с мюсюлмани област през 2007 г., се зае да съживи исляма в Чечения, включително с изграждането на пищни джамии. 

През 2008 г. той откри "Сърцето на Чечения", джамия с възможност да приеме 10 хил. богомолци в Грозни. Градът беше опустошен от двете войни между Москва и сепаратистите след разпадането на СССР през 1991 г. 

Кадиров е критикуван от правозащитни организации заради ширещите се злоупотреби с човешки права в региона. Той отича обвиненията. 

Поддръжниците му изтъкват заслугите му за връщането на относителното спокойствие и стабилност в Чечения след годините на кипящ бунт. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Абе на думи той бил и най-големият радетел да бъдат извадени оцелелите моряци от Курск живи ама знаем какво стана всъщност. Няма значение какво приказват. По делата се познават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
data
преди 4 години
Абе нал според опорката Путин беше най-големият защитник на християнството ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 4 години
хахаха, и сега кво московската стана втора по големина в европа! време е за отговор и да направите една за 100 хил. в масква, все пак това ви е новата религия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Onia
преди 4 години
И там ли са ***?!?! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още