IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ може да загубят повече от търговска война с ЕС, отколкото с Китай

Миналата година търговията между САЩ и ЕС е надхвърляла тази между Вашингтон и Пекин с над 70%

16:55 | 22.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

САЩ може да загубят повече от пълномащабна търговска война с Европейския съюз, отколкото от настоящия им конфликт с Китай, смятат експерти, цитирани от CNBC.

Американският президент Доналд Тръмп запази твърдата си реторика срещу Европейския съюз, въпреки че през последните месеци се съсредоточи върху митата за китайски стоки. Но администрацията му трябва да реши през ноември дали да въведе налози върху една от най-значимите индустрии в Европа – автомобилната.

Вече са в сила мита върху европейските стомана и алуминий, които накараха блока да въведе налози от 25% върху американски продукти на стойност 2,8 млрд. долара през юни 2018 г., а в момента тече спор за Airbus и Boeing. Според експерти обаче по-широк спор с Европа ще бъде много по-вреден от настоящия конфликт с Китай. Лидерите на Г-7, обединяваща седемте най-големи икономики в света, ще обсъдят световната търговия на среща във Франция по-късно тази седмица.

„Търговията между ЕС и САЩ е от по-голямо значение. Това е най-големият двустранен търговски поток в света“, казва икономистът Флориан Хенс от компанията Berenberg.

„Ако се вземат предвид износът и вносът на стоки и услуги, двустранната търговия между САЩ и ЕС надхвърля тази между САЩ и Китай през 2018 г. с над 70%“, допълва той.

Данни на Службата на американския търговски представител показват, че през 2018 г. САЩ са внесли стоки от ЕС на стойност 683,9 млрд. долара спрямо 557,9 млрд. долара от Китай. Но износът на САЩ към Европа възлиза на 574,5 млрд. долара при едва 179,2 млрд. долара за Китай. Данните включват както стоки, така и услуги.

„През 2018 г. износът на САЩ към ЕС е бил над три пъти по-голям от този към Китай“, казва Хенс и допълва, че поради това Европа може да окаже твърд отпор на Вашингтон.

Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви, че не би искала да се стига до въвеждане на мита, но би го направила, ако САЩ нанесат първия удар.

Икономиките на САЩ и ЕС вече буксуват

Както САЩ, така и Европа не могат да си позволят търговска война на този етап. „Въпреки че търговската война между САЩ и Китай започва да се отразява на стабилността на по-широката икономика, някои от последиците бяха балансирани от добрия икономически климат“, казва пред CNBC Хредрик Ериксон, директор на института ECIPE.

„Но това ще се промени при сериозно повишаване на митата между САЩ и ЕС през есента. И двете икономики се забавят, а цикличният ефект на митата вероятно ще бъде доста силен“, допълва той.

Публикувани в края на юли данни показаха, че икономиката на еврозоната е нараснала само с 0,2% през второто тримесечие спрямо 0,4% през първото тримесечие на тази година. В резултат на това се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ), която наблюдава паричната политика в региона, да обяви нови стимули след края на лятото.

Икономиката на САЩ постигна годишен ръст от 2,1% през второто тримесечие на годината, което е с един процентен пункт под нивото от предходното тримесечие. През юли Федералният резерв обяви първото си понижаване на лихвите от над десет години. В изказване пред американския Сенат в средата на юли гуверньорът на Фед Джером Пауъл заяви, че „насрещните ветрове като търговското напрежение и притесненията за растежа на световната икономика натежават върху икономическата дейност и перспективите“.

Риск за американските компании

Ерик Джоунс, професор по международна политическа икономика в университета „Джонс Хопкинс“, казва, че бизнес моделите на международните компании ще бъдат в опасност при потенциална търговска война между САЩ и ЕС.

„Голяма част от търговията (между ЕС и САЩ) е съсредоточена между компании, а не между Брюксел и Вашингтон. В резултат на това, при налагане на мита между САЩ и Европа, цените за потребителите ще се повишат, а сглобяването на продуктите ще се усложни и на двете места, както в спора между САЩ и Китай, но също така ще бъде засегната рентабилността на бизнес моделите на големи международни компании“, отбелязва Джоунс.

„Тъй като много от големите международни компании са американски, това ще навреди допълнително на американската икономика“, смята той.

По данни на европейската статистическа служба Евростат основните американски стоки, които са били изнасяни в Европа през 2018 г., са двигатели и мотори, самолети и свързаното с тях оборудване, медицински и фармацевтични продукти. От гледна точка на вноса САЩ са купували предимно автомобили от ЕС, както и фармацевтични и медицински продукти.

„Търговска война между САЩ и Европа би била по-предизвикателна от търговска война между САЩ и Китай, защото ще отслаби американските компании, ще намали размера на пазарите, на които те може да имат достъп и ще създаде стимули за тях да се откажат от чуждестранни активи, а това ще отприщи по-голяма чуждестранна конкуренция“, смята Джоунс.

„С други думи ще неутрализира всички структурни предимства, които няколко последователни американски администрации създадоха след края на Втората световна война“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Make Greenlandgreenagain!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още