IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch Ratings: България ще въведе еврото най-рано през 2023 г.

Страни с привързани валутни курсове като нашата са сред най-големите бенефициенти от присъединяването, се посочва в доклад на кредитната агенция

16:49 | 22.08.19 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въвеждането на еврото в страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) би било положително за тяхната суверенна кредитоспособност. Това пише в най-новия доклад на рейтинговата агенция Fitch Ratings.

Достъпът до статута на резервната валута на еврозоната и вероятното намаляване на дела на дълга в публичния сектор, деноминиран в чуждестранна валута, биха имали пряко положително въздействие върху суверенния рейтинг на страните, коментират експертите на Fitch и уточняват, че това ще се отрази на бъдещия дългосрочен рейтинг на страните до приемането им в Механизма на валутния курс (ERM II) до присъединяването към еврото.

България официално започна процеса по присъединяване към механизма ERM II през юли 2018 г. и очаква решение дали може да се присъедини към т.нар. "чакалня на еврозоната" до края на 2019 година. Хърватия последва молбата ѝ и изпрати писмо за присъединяване към ERM II в началото на юли.

Fitch смята, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 г., а за Хърватия – януари 2024 г., но при условие, че двете държави успешно отговорят на критериите ERM II, както и на по-широките критерии за конвергенция.

Румъния също изрази интерес да се присъедини към ERM II, но засега няма официален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чешката република в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа готовност, а в някои случаи с много ниска обществена подкрепа за членство в еврозоната, отбелязва Fitch.

Рейтинговата агенция напомня, че основните ползи от членство в еврозоната включват достъп до статут на резервна валута, който елиминира риска от самостоятелно действие при валутни кризи, подпомага чуждестранното търсене на вътрешни финансови активи и допринася за гъвкавост на фискалните и външните финанси. С участие в еврозоната намалява кредитният риск, страните получават достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

Агенцията отчита и ползите от по-ниски транзакционни разходи и увеличени търговски и капиталови потоци с останалата част от еврозоната, както и допълнителни възможности за външно финансиране за страни в риск.

Основните недостатъци от присъединяването към еврото включват загубата на гъвкавост на паричната и валутната политика. Има макро и финансови рискове от прекомерния приток на капитал, включително потенциален скок на цените на кредитите. Забелязва се потенциал за силен дефлационен натиск, в ситуации, когато се появят прекомерни излишъци по текущата сметка. Тежест се явява и потенциалното задължение на членките на еврозоната да предоставят финансова подкрепа на други държави от валутния съюз в случай на кризи и необходимост от спасителни програми.

Във Fitch са убедени, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са държави със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на резервната валута; държави с високи нива на заеми в евро за частния и публичния сектор ("евроизация"); и държави с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от независима парична политика би имала минимално въздействие).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 9 rate down comment 14
pinoccio
преди 4 години
Пълни щуротии са тези приказки за суверения рейтинг. За по-кратко - прочетете дебелата книга на Щиглиц - "Еврото", и ще ви стане ясно, че няма как Вуте и Ханс да произвеждат съответно *** и мерцедеси и после всички да са с положително търговско салдо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 4
abdul
преди 4 години
дясна партия от социалисти. Ха.ха.ха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 13
bonboniera29
преди 4 години
Обзалагам се, че Хърватска и Румъния ще ги приемат в еврозоната преди БГ.2023 г. ми се вижда много оптимистичен срок. Няма време да се създаде сериозна капиталистическа и дясна партия, тя да вземе властта и да направи сериозни реформи и после да ни приемат ....Ще си плаваме в проруския талвег и това е....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 17 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
Кой ще ги усвои?Формулирай НИЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 14
cum on ABBA face
преди 4 години
сульооооо ПО СКОРО ОТКОЛКОТО мислиш катър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 7
Frosty
преди 4 години
След като скандалът с имотните далавери на номенклатурчиците от герп се разчу в Евросъюза, българите ще видят еврозоната през крив макарон.https://i.postimg.cc/50y1kCGy/Eurozone-qw.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 21
ABBA
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=n4s65BrBcIoЯнките пуснаха в космоса робот в товарният отсек и си го прибраха скоро.Руснаците пуснаха робота, който стреляше точно с пистолети в 2-те ръце - като космонавт в пилотското кресло.Та затова питам - коя година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 20
ABBA
преди 4 години
Омръзнало ти е порното Ивайло Желязков и реши малко да видиш какво става по света.А коя година ще е тая коледа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 18
cum on ABBA face
преди 4 години
борящик идва ти коледата. квичете пудели кремълски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 37
ABBA
преди 4 години
България може да стане по-добра туристическа дестинация от Гърция.Или поне можеше.А ка въведеш еврото - всичко се удвоява като цена,но не и предимствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още