IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви не работят при нестабилна средна класа

Днес американците нямат достатъчно финансова сигурност, за да отговорят на намалението на лихвите с поемане на малко повече дълг

08:20 | 27.08.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Когато централните банки позволяват лихвените проценти да се приближат или паднат под нулата, има ясни губещи. Банките предполагат, че домакинствата, подвластни на теорията на паричната политика, ще заемат повече пари при все по-намаляващите лихви. Всъщност реалността е, че дългосрочно ниските лихви предотвратяват стабилното икономическо възстановяване, защото влошават неравенството, пише за Financial Times Карън Петроу, управляващ партньор във Federal Financial Analytics.

Това е особено вярно в САЩ. Много американски домакинства вече изкарват само насъщния, с повече дълг, отколкото някога ще могат да изплатят. Всичко, което правят по-ниските лихви, е да затрудняват тези, които биха могли да спестят малко, за да получат възвръщаемост, която може да осигури финансова устойчивост днес и сигурно пенсиониране в по-дългосрочен план.

Ниските лихви са тежки за уязвимите домакинства. Отрицателните лихви пък са брутални. Простата математика на случващото се с малка спестовна сметка показва защо паричната политика след кризата направи неравенството толкова по-голямо.

Да допуснем, че влагате 2000 долара годишно за 20 години в спестовна сметка, плащаща исторически средната 5-процентова лихва. В края на тези две пестеливи десетилетия ще имате 69 438 долара в номинално изражение. В реално изражение (коригирано спрямо инфлацията) ще разполагате с 49 598 долара, като се предполага 2% годишна инфлация. Така 40 000 долара ви носят 9 598 долара, защитени от инфлацията, или близо 25%.

Сега вземете същите 2000 долара за същите 20 години и същата 2% инфлация. Но представете си, че получавате само 0,5% лихва, която в най-добрия случай се изплащаше върху малки суми след финансовата криза в САЩ. Вместо 69 428 долара ще получите само 42 168 долара в номинално изражение, или 30 120 в реални долари, тоест ще загубите почти 25 на сто. Ако пък лихвата е отрицателна, да кажем -0,5%, вие, злочести спестителю, ще сте на загуба от 29%.

В свят на свръх ниски лихви повечето домакинства нямат надежда за натрупване на богатство, независимо колко спестяват. За тях всъщност е по-добре да бъдат разточителни.

Този вреден резултат можеше да бъде приемлив, ако по-ниските лихви стимулираха растежа, който да доведе до увеличаване на реалните заплати. Заплатите на американците от средната класа днес обаче не са по-високи, отколкото бяха през 2001 г., когато се вземе предвид инфлацията. Доходите на домакинствата може да са се покачили в реално изражение, но това е до голяма степен поради факта, че работещите в тях са повече, а и разчитат на почасова заетост. Цяла една трета от американците не работят толкова, колкото биха искали.

Последна актуализация: 08:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 4 години
ми не, не е там големата трагедиа на фед, където я описва статиата.ГОЛЕМАТА ПРОМЕНА Е, ЧЕ ПОВЕЧЕТО ОТ СРЕДНАТА КЛАСА НЕ СИ КАЗВАТ: ШЕ СИ НАМЕРИТ 3-НА РАБОТА ДА СИ ПЛАЩАМ ВТОРАТА ИПОТЕКА.АО са набарали правилното оръжие - ак47! Нулира дълга, дава ти екстри като власт и контрол, че и е забавно от втория път натам.Ей затва вместо да имате плащачи с пари ше имате все повече уреждане на сметки чрез насилие, дори война. А и с таз обучане маса в сражения по светъ.....забавата предцтои. Даже вече се забавлеват по доста краища от светъ.ГОРИ,ГОРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 4 години
Като цяло много правилни и логични разсъждения. Мисля, че за 20г. период средната лихва е по-скоро 3.5%. Цените имат склонност да се удвояват на 20г., поне в нормални държави като Германия. Това не променя верността на наблиденията в статията, напротив - засилва ги !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
khao
преди 4 години
валентине ... чети и се образовай и дано разбереш защо повечето наричаме Китеника некадърник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Упс, гледайте из нета как се краде Тислъ за 30 секунди!Нови безконтактни технологии за електромобили му викат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
General Electric ли е новият Лемън Брадърсили гнилите ябълки са много повече?https://***.youtube.com/watch?v=yyLysWRHo98Люто, люто....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още