IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стратегическият инвеститор за АЕЦ "Белене" - сблъсък на интереси

Чрез държавните си компании Русия и Китай преследват съвсем различни цели от търговските, смята Трайчо Трайков

10:10 | 20.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс, архив</em></p>

Снимка: Ройтерс, архив

Какви са интересите на кандидатите за инвеститор в АЕЦ "Белене". Какво се крие зад заявките им, коментират енергийният експерт и бивш директор на ЕСО проф. Валентин Колев и бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. 

Mинистърът на енергетиката Теменужка Петкова днес обявява компаниите, които са подали заявления за инвеститор на АЕЦ "Белене".

Вече стана ясно, че това са руската държавна корпорация "Росатом", Корейската хидроядрена компания и китайската Си Ен Ен Си, като само за руската компания е потвърдено официално. По предварителна информация американската "Дженерал електрик" и френската "ФрамАтом" са готови да участват като доставчици на техническо оборудване. 

"Проектът е банкируем. Хубавото е, че той представлява инвеститорски интерес. Липсват частни компании, но не бива да забравяме, че инвестиционната му стойност е огромна и всички очаквания ни водят към мисълта, че цената му ще достигне близо 20 млрд. лева", коментира в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR  енергийният експерт и бивш директор на ЕСО проф. Валентин Колев. 

По думите му след като България е инвестирала до момента толкова много в АЕЦ "Белене", не бива да отхвърляме проекта в никакъв случай, а да помислим за технико-икономически изгодната му реализация.

На друго мнение обаче е бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков. Той отбеляза, че в конкурса са кандидатствали единствено "очакваните заподозрени", за които нямало никакво значение дали този проект е банкируем.

"Русия и Китай, чрез държавните си компании, преследват съвсем различни интереси от търговските. Това е начин да влязат в преговори с българското правителство, надявайки се то да отстъпи от първоначално заявената рамка за пазарните принципи", допълни Трайков.

Обявата за избор на стратегически инвеститор беше публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз на 22 май, като крайният срок изтече вчера. Изборът се очаква да отнеме около година.

Гледайте видео с цялата дискусия!

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
"По думите му след като България е инвестирала до момента толкова много в АЕЦ "Белене", не бива да отхвърляме проекта в никакъв случай" ... ха ха ... австрия , централата цвентендорф ... да се запознае човека ...има 3,5млрд дадени дотук и да дадем още поне прогнозни 20 , ама като си знаем блатото и известните и неизвестни на широката публика хидроинженери , ще станат поне двойно , каквато е практика по света на свръхпреразходи в строежа на ядрени реактори . що не :))) ... богата държава сме ...беляНЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още