IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да различим фалшивите обяви за имоти под наем?

Специалистите съветват да се внимава за снимки със съмнителна достоверност и какво представлява описанието на имота

11:05 | 20.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Повечето хора, на които се е налагало да търсят жилище под наем, се сблъскват с проблема с циркулирането на фалшиви обяви в интернет пространството. Търсейки идеалния имот на добра цена, те неволно влизат в схемата на некоректно работещите агенции.

Практиката с публикуването на нереални обяви не е ново явление на българския пазар. Стремейки се да привлекат максимален брой потенциални клиенти, част от брокерите прибягват до публикуване на обяви за несъществуващи имоти. Как обаче да различим реалните от нереалните оферти?

„Трудно се дават съвети как да познаеш истинските предложения, защото като всяко нещо и тези порочни практики търпят развитие и усъвършенстване.“, казва пред Imoti.net Майя Катанска, брокер с дългогодишна практика и управител на Катани Инженеринг. 

Снимките със съмнителна достоверност са  основен белег на нереалните обяви. „Виждаш една оферта без снимка или с една-единствена чудесна снимка, обработена с фотошоп. Професионалистът би поставил реални, а не подвеждащи „красиви“  снимки“ , според Катанска.  Жулиета Новоселска от Алдес имоти е на същото мнение: „Обикновено в този тип обяви няма снимки или те са с много лошо качество и не показват нищо съществено от имота.“

Следващият белег,  на който трябва да се обърне внимание, е описанието на имота.

„Описание от 2-3 елементарни безлични изречения или пък със суперлативи – всичко от прекрасно по-прекрасно.  Такава оферта би ме провокирала към размисъл. Ако обектът съществува и брокерът го е виждал, то той  в описанието  би споделил  личното си професионално впечатление, би изтъкнал значимото, същественото, важното за имота, това, което ще интересува  клиента“, казва Катанска.

Да приемем обаче, че сме се спрели на конкретен имот, снимките към него изглеждат реални, по описание отговарят на нашето търсене ( дори повече от желаното) и се опитваме да се свържем с брокера, предлагащ имота. Какво се случва, когато всъщност обявата е нереална?

„На изписаните телефони или никой не отговаря, или отговорът в слушалката е, че имотът току-що е отдаден и предлагат друго жилище, което като локация, състояние и цена не отговаря на публикуваното“, казва Антония Мангърова от Алдес.

„Ако пък по случайност се свържете по конкретна обява, получавате отговор, че апартаментът току-що е отдаден, но ще ви предложат нещо подобно, нещо „ по-така“, но по-скъпо, но малко по-встрани от търсеното място, но....... и т.н.“, споделя опит Майя Катанска. И предупреждава: „Четеш  във  всички  оферти на агенцията без изключение текст „само за ч.л“. или „Само за директни клиенти“... Интересно,  защо ли?  Ако съм клиент, лампичката ми ще светне и ще се замисля“.

Божин Христов от Алдес имоти допълва: „Ако все пак се поиска оглед – брокерът винаги има заучени оправдания защо не може да се осъществи или въобще не връща обаждане".

Интернет порталът Imoti.net от години работи за поощряване на добрите практики в бранша чрез стимулиране на коректно работещите агенции и рестрикции и забрана за ползване на сайта от доказано некоректните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
bonboniera29
преди 4 години
Браво! Как не сме се сетили за тези номерца!Затова елате в нашата агенция, за да ви намерим жилище!!!Брокерите, както и адвокатите, вие живеете от ситуации! Няма лошо, но не се правете на невинни. Всичките сте еднакви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още