7 компании искат да участват като стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене”*

Общо 13 са кандидатите, заявили намерение за участие в конкурса за втора атомна централа

   1| 2    
7
 
15
 
12
Стоян Петров до: vzhekoff
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Турски поток нямаааааааа! От плануваните 63 млр куб метра падна на 32, а ще влезнат в експлоатация само 15.7 млр куб метра.......Хихихихихи..... И това е капацитет, който никога няма да се изпълни щот Ердоган намали доставките от русия с 40% за първото полугодие........Хихихихи....... И купува азерска и много, ама много "скъпа" американска LNG......Хихихихихи...... И Газпром затова продава и газ по хъбовете на Европа за 135$ средна цена на електронната борса..........Хихихихихи......... И никой нищо не чува за Силата на Сибир, защото строителството му струва 55 000 000 000(55 млр)$.............Хихихихи ............ И Северен2 така го оскъпиха, така го забавиха и такива пакети му се стовариха на главата, че и за него не се чуват фанфарите вече........Хихихихи......... Големите руски енергийни проекти, големи руски празни приказки..........Хихихихи......
2
 
12
 
11
fon
преди 11 месеца
До 2000г за 37 години в ЕС са изградени 203 ядрени реактора (включтилно и затворените), а след 2000-та за 20 години само два! Дори тези два реактора, съответно Cernavoda-2 в Румъния, започнат 1983-та и завършен 2007-ма и TEMELIN-2 в Чехия започнат 1987-та и завършен 2002-ра трудно може да ги определим като реактори на 21-ви век и още по-малко като реактори на ЕС, а реактори на 20-ти век и започнати от "съветската власт" при което отношението по същество е не 203:2, а по-скоро 205:0.
8
 
11
 
10
zelka007 до: vzhekoff
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
хинкли поинт Б , нали за тези два реактора иде реч в лондон ? тези два дето ги започнаха с тошиба на 10млрд. паунда . тя фалира . продължиха ги с хитачи , в момента са на 20млрд. паунда и хитачи се отказа на цена 92,50 паунда за Мвтч гарантирана за изкупуване от правителството , като им казаха че търсят поне 140 паунда за 30 години за да им изкарат парите . и те се отказаха помеждудругото , та кой строи в момента и какво строи не съм наясно в лондон . французите търсят още 10млрд. от лондон ако искат да довършат проекта :))) ... за тези два реактора ли иде реч ?

в лондон в момента се коментира замразяване на проекта и започване на строеж на модулни реактори на nugen ...

от тези дето коментираш почти е сигурно за 1 реактор в турско , щото ермалък си примира за плутоний да има , един-два в полско , евентуално един в чехия , за унгарско е мноооого спорно в момента :))) ... все пак росатом строи там :))) ама орбан не пасе трева :)))
12
 
9
 
9
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Tъпoтo ефрейторче твърдеше, че и турски поток няма да има, ама двете тръби са прокарани. Колко струват празните приказки на Стоенча ? Нищо - нула - зеро.
9
 
10
 
8
Стоян Петров до: Shadow1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Видяхме как се строи Акую(десет години нищо), видяхме как се строи Пакш(пет години нищо), ще видим и Белене(? години нищо).
6
 
15
 
7
fon до: vzhekoff
преди 11 месеца
Как ще гледаш цената на тока от Козлодуй за да определяш цената на тока от Белене, бе? Ти акъл имаш ли? Това звездите ли ти го говорят?
8
 
11
 
6
fon
преди 11 месеца
Този въпрос е невъзможен по всяка икономическа логика. Въпросът е кой и как ще го направи възможен чрез измами.
9
 
16
 
5
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Хайде преди да цитирате великия експерт Делян Добрев, да видите на какви цени се изкупува ел. енергията в момента от АЕЦ-Козлодуй, МИ2, американските ТЕЦ-ове, фотоволтаиците и перките, пък тогава да си говорим. И как е растяла цената на енергията за последните 10г., как ще расте предвид цените на квотите за СО2 и какво би станало ако отпадне Козлодуй с евтината енергия. И кой каза, че цената на Белене щяла да бъде 150 лв. за МВт ? За последните 12г. цената на битовата ел.енергия е поскъпвала средно с 2.78 % годишно (общо с 40%). При това тази цена е най-ниска в ЕС. Ясно е, че след 10г ще се принудим да закрием въгледобива, което значи, че ще се премине на газови ТЕЦ, където цената е още по-висока. Не знам за какви португалци говорят в плод-зеленчука, но БГ реално е усвоила почти целия възможен хидро и ветро капацитет. Не искам да мисля за сценария с по-широкото навлизане на ел. автомобили... Като казахме Португалия, да кажем нещо за Унгария, за Чехия, за Турция - те защо строят нови АЕЦ ? Защо до Лондон се строят 2 нови АЕЦ ?
9
 
15
 
4
zelka007 до: zelka007
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
опс грешка ... не 30 години , а за 60 години била сметката ... :))) ... цитирам делян добрев ... а португалците ще си купуват ток по 35-40лв МВтч и ще си зареждат ПАВЕЦ и ще си харчат ... който както си го направи ...
11
 
9
 
3
zelka007 до: markov
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
и как ще стане падането на цените с 2 хилядника дето имат прогнозна производствена цена 150лв за МВтч по цени от 2013 :))) за поне 30 години напред ... като правиш сметка , че изключваме по един блок на козлодуй напролет докато изтече водата и се гасят по няколко блока на тецовете за ремонти лятото и има да изнасяме ток по това време на годината :))) ...
   1| 2