IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Касчиев: АЕЦ "Белене" няма да се реализира

Притеснително е, че няма европейска компания или частна, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор, каза експертът

09:58 | 19.08.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерск, архив</em></p>

Снимка: Ройтерск, архив

"Проектът АЕЦ "Белене" не е нито печеливш, нито перспективен. Едва ли ще се стигне до реализиране на проекта". Това каза експертът по безопасност на ядрените централи проф. Георги Касчиев по bTV по повод крайния срок за кандидатстване за участие в проекта, който изтича днес.

До днес се приемат кандидатурите на желаещите да участват в проекта за стратегически инвеститор за строежа на АЕЦ "Белене". До момента е предоставено заявление от китайската и корейската ядрена корпорация. Очаква се оферта от "Росатом". Останалите две оферти са за предоставяне на оборудване - от "Фрам атом" и "Дженерал електрик". Възможно е стратегическите инвеститори да се обединят с някои от тези, които искат да предоставят оборудване, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова преди дни.

Според проф. Касчиев положението било ясно. Той напомни, че преди 11 години участвали 9 големи известни енергийни компании за изграждането на проекта "АЕЦ Белене". Тогава в отговор на негов анализ наличието на толкова много компании проектът се оказал добър, но всичко се разпаднало.

Експертът коментира, че е притеснителен фактът, че няма европейска компания или частна, която да участва в конкурса за стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене”. "Няма ли частни компании, бъдете сигурни, че проектът не е перспективен", посочи проф. Касичев. 

Той обясни, че в проекта участват страни извън Европейския съюз и включването на такива държави изисква много силно доказване, защото се одобряват от Съвета на Европа. 

„Вероятно ще участват само държавни компании и то от страни извън ЕС като Русия и Китай, които разглеждат проекта като геополитически. Включването на страни извън Съюза в ядрените дейности е чувствителен въпрос и изисква силно доказване. На всичко отгоре, той не се одобрява от Европейската комисия”, каза той.

Ядреният експерт посочи още, че очаква Русия и Китай да обединят предложенията си в процеса на преговори. „Ще използват ситуацията, за да извиват ръце и да получат значителни отстъпки, макар нашите управляващи да твърдят, че няма да има държавни гаранции”, заяви той.

Проф. Георги Касчиев изрази съмнение, че площадката на АЕЦ „Белене” е компрометирана и този факт се прикрива. Според него управляващите нямат "хал хабер" от ядрени рискове. „За мен е рискова. От управляващите никой няма понятие от ядрени рискове и как се предотвратяват. През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена”, допълни той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 14 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Трябва да си много ***, ако си мислиш, че при апокалиптично земетресение ще има значение първо дали АЕЦ-ът е на 20 или на 200 км. и второ, дали ще умреш от радиацията или погребан от панелката. Но оставяйки тъпотията ти настрана, какъв е доводът срещу УЖ земетръсно Белене, при положение, че от другата страна на Дунава вече има 2 румънски реактора ? Истината е, че няма земетръсни рискове, а става дума борба за отстраняване на конкурента, в която борба такива *** като теб играят ролята на полезния ***, а такива като псевдопрофесора просто си прибират 30-те сребърника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 8
Lucifer
преди 4 години
Белене и Чоара са на 3км права линия от площадката на реакторите а Свищов и Зимнич са на 5км! И там живеят хора, които помнят земетресението на 4.03.1977г убило над 100 човека в Свищов а и колко още в цялата околия. За апокалиптичните разрушения да не говорим! Ако Софиянци искат АЕЦ нека си я построят не на 250км от София а на 3-5км и да са щастливи като ония в Припят!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 14
vzhekoff
преди 4 години
Зелка ли си, тиква ли си, не знам кой Никой не си правел АЕЦ-ове, британците си правят два - на по 100 км. от Лондон. Щото перки хубаво, ама гръбнакът на генерацията е АЕЦ. Унгарците и те ногУ проЗти - и те 2 реактора правят. Чехите и те сега отпочват два. Поляците и те с 80% *** се чудят кого да излъжат да имс е хване да им направи АЕЦ, ама като ги знаят какви са измekяpи и никой им не дава пари. Румънците в уж земетръсната зона от другата страна на дунава два реактора стегнаха - и те по права линия на 100 км. от Букурещ. Само разни зарзаватчии дават акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 26 rate down comment 13
panther
преди 4 години
Типичния демокраД. Плюскал 17 години народна пара в Козлодуй като разпран. Като го изгонили от там се наместил в да плюска в разни комисийки. А сега е на мнение, че от атомна индустрия няма нужда и всичко трябва да се нареже за скрап, както такива като него вече направиха с 4 реактора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
:)това е за професора : https://***/author/prof-georgi-kaschievте , румънците , и чаушеско разстреляха , пък ние на нашият правешки *** паметник дигнахме :))) ... румънците и политици пращат в затвора , пък ние тука консули ги правим :))) ... то един кмет бахтъ не могат да вкарат в затвора наште :)))а турците са запецнали на първата на първият реактор ти за втора говориш :)))значи , не вярвам някой във форума да е мега върл противник на ядрената енергия , стига да не са мегаломаниите тип беляНЕ . нашата икономика е много слаба за такъв непремерен и откровено икономически тотален шит проект . тука за едни въглищни централи се реве до небето , а я сметни да включат за едни 30 - тридесет години - 5 пъти по толкова мощност + 3 пъти по тяхната цена (прогнозно) :))) ... а ? как ти звучи :))) значи по света се работи за концептуално нови реактори . да , с по-ниска ефективност от хилядниците , но работят на ниско обогатен уран и не оставят радиоактивни сметища по 10000 години . изгарят си изцяло горивото и за 300 години изчезват и радиоактивните отпадъци . та въпроса е , защо не се включваме в такива проекти , а дърпаме към технологии от преди 40-50 години ? ето ти един такъв проект :https://terrapower.com/productservices/physicsпо света се работи , в това число и руснаците , поне по 10-на такива обещаващи проекта ... има модулни проекти , има хибридни проекти ... никой не иска вече да прави радиоактивни бунища за хиляди години в задния си двор ... това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 19
studioaa
преди 4 години
Този отп***дък касчиев е *** на заплата от америка за България какво друго може да чуеш от него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 4 години
Никой здравомислещ не счита възобновяемата енергия за панацея. Постигната минимална цена от 14.76 евро за мегават инсталирана мощност соларен източник в Португалия, означава цена под 3 стотинки за киловат, средната е някъде около 4 стотинки. Разумно е да се зададе въпроса, а колко ще струва след 10-15 години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 21
cum on ABBA face
преди 4 години
няма да има БеляНЕ. cremlin писс оф!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 34
vzhekoff
преди 4 години
И докога ще слушаме този псевдопрофесор. Професор по щанги и по кларинет. Ако нямаше АЕЦ, отдавна щяхме да сме фалирали като държава. Като закрият и въглищните ТЕЦ-ове, с какво ще добиваме ток ? С пpъднятa на професора ли ? Докато разни такива *** дърдорят, румънците построиха два блока, а турците строят 2 АЕЦ-а.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 15
zelka007
преди 4 години
"През 1983 г. руската страна е предложила площадката да бъде изоставена, допълни той." ... друг коментар е излишен :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още