IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei представи своята „застраховка живот“ – Harmony OS

Най-голямото предизвикателство за китайската компания остава изграждането на екосистема от приложения и медийно съдържание

14:29 | 09.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Huawei би имал възможност и сега да замени Android в своите смартфони със свой собствен софтуер. Китайският телекомуникационен концерн, който бе заплашен, че няма да има достъп до операционната система Android на Google заради американските санкции, представи днес своята нова операционна система Harmony OS, която може да се ползва не само в смартфони, но и в таблети, компютри и други устройства, предаде DPA.

Системата беше представена от изпълнителния директор Ричард Ю на пресконференция в южния китайски град Дунгуан.

„Ние искаме да допринесем за повече хармония в света", заяви той. Huawei е включен в черен списък от САЩ заради подозрения в шпионаж в полза на Пекин. 

Ричард Ю демонстрира ювелирно дипломатическо умение. Когато изпълнителният директор на Huawei презентира новата операционна система, той заяви, че компанията за потребителска електроника можела да я инсталира на своите смартфони по всяко време - но също така, че той би искал да продължи да използва софтуера на Google за Android.

Представянето в рамките на конференцията за разработчици на Huawei показва ясно деликатната ситуация, в която се намира китайската група. Тя има дългосрочна визия да разработи операционна система за свързания свят (IoT). В краткосрочен план обаче тя остава зависима от партньори като Google и Harmony OS се явява своеобразна „застраховка живот“.

По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан Huawei заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.

Китайският концерн счита, че неговата операционна система може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, твърди Huawei.  От технологичния концерн поясняват също така, че планират да създадат „споделена екосистема“, така че разработчиците да не трябва да адаптират техните приложения към различни устройства, а в замяна това ще става автоматично.

Най-голямото предизвикателство е именно изграждането на екосистема от приложения и медийно съдържание: Извън Китай няма алтернативи на Google, Facebook и Amazon. Затова Huawei иска да инвестира 1 млрд. долара в подкрепа на разработчиците.

Компанията представи и „компилатор“, който поддържал всички програмни езици и повишавал производителността с 60%. Освен това Huawei поясни, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
Bat Sande
преди 4 години
Вместо да им извадят око, може да се окаже, че хамериканосите са им изписали вежди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още