IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доц. д-р Маню Моравенов е предложен за нов изпълнителен директор на БФБ

Досегашният изпълнителен директор Иван Такев преминава на друга позиция в небанковия финансов сектор

12:32 | 08.08.19 г. 7
<p>
	Доц. д-р Маню Моравенов. <em>Снимка: БФБ</em></p>

Доц. д-р Маню Моравенов. Снимка: БФБ

Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) предложи доц. д-р Маню Моравенов да влезе в състава му и да стане изпълнителен директор на институцията. Промяната предстои да бъде гласувана на извънредно общо събрание, насрочено за 17 септември, съобщават от борсовия оператор.

Доц. д-р Моравенов ще влезе в Съвета на директорите и ще оглави БФБ на мястото на досегашния изпълнителния директор Иван Такев, който по свое желание преминава на друга позиция в небанковия финансов сектор в България.

"Доц. д-р Маню Моравенов е безспорен авторитет с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари", посочват от БФБ. Доц. д-р Моравенов заема редица ръководни длъжности в институции и неправителствени организации на българския капиталов и инвестиционен пазар, сред тях Комисията по ценни книжа и фондови борси (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Националната комисия по корпоративно управление и др.

През последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите, както и ръководенето на процесите при различните източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, емитиране на облигации, IPO-та и капиталово финансиране.

„21 години след получаване на лиценз и стартиране на регулирания капиталов пазар в нашата страна БФБ има необходимата организация, инфраструктура, институционална и международна представителност, които й отреждат достойно място сред европейските борсови оператори. Като един от създателите на тази организация от мен може да се очаква приемственост и продължаване на политиките на борсата. Моята визия за развитието на БФБ е тя да се превърне не само във висококачествен и рентабилен, саморегулиращ се пазар на финансови инструменти, но също така да добави стойност към процеса на набиране на капитал и управление на активи в България и региона“, каза доц. д-р Моравенов.

Доц. д-р Моравенов е един от авторите на Националния кодекс за корпоративно управление и играе активна роля в създаването на законодателството, и на инфраструктурата на регулираните капиталови пазари в България. Той е доцент и дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси. Доц. д-р Моравенов притежава докторска степен по „Финанси, кредит и застраховка“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Икономика и информатика“ от Университета по национално и световно стопанство. Има множество
специализации, автор е на две монографии, десетки студии, статии и доклади в престижни български и чуждестранни научни издания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 1
ivan_penev
преди 4 години
Откраднал е 50 000 долара от фирмата, която управлява.Управлява капитал от 9 милиарда, които може би и тях ще открадне.Откраднал единствените пари от старата си фирма - 50к лева, като отворил за 1 ден сметка на компанията в райфайзенбанк, изтелглил парите в брой и после я закрил- квесторката го хванала и сега разследват Маню Моравенов. Какво да очакваме от него като CEO na BFB - там има 9 милиарда за крадене ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 1
simona_miteva
преди 4 години
Замесеният в корупционни схеми доц. д-р Маню Моравенов е предложен да влезе всъстава на Съветът на директорите на Българска фондова борса (БФБ) на мястото надосегашния изпълнителния директор Иван Такев.Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността? И защочовек откраднал 11 милиарда публични средства ще заема толкова висок пост? Именнозаради неясен произход на средства и липсващите баснословни суми са причината г-нМоравенов да бъде обект на масови разпити от органите на реда. В момента се водиразследване за финансови пирамиди, които е управлявал в сферата на капиталовите пазарии използването на сладки държавни постове, които е заемал през годините.Публична тайна е, че Моравенов, бе уволнен от поста си на изпълнителен директор наинвестиционния посредник Фоукъл Пойнт Инвестмънтс АД и &quot;Феърплей пропъртис&quot;АД след като собственикът на компанията Марио Захариев стана жертва нанепрофесионалното отношение и схеми уронващи престижа на компанията. Безкрайнижалби и недоволни клиенти, загубени партньорства и откраднати пари, станаха причина,така известния капацитет да бъде отстранен от длъжност.Каква е връзката на Маню Моравенов с кмета на Созопол е другият въпрос, на които сетърси истинският отговор. Моравенов е помагал на Панайот Рейзи в присвояването насредства в особено големи размери и документални престъпления.По времето когато Моравенов управлява &quot;Феърплей пропъртис&quot;, компанията купиватърговски сгради, басейн и нови апартаменти във ваканционното селище Санта Марина, вСозопол. С фалшиви документи и фирми фантоми, той присвоява големи суми отприходите на комплекса, за лична облага като за пореден път ощетява дружеството, коетоуправлява.Ще продължава ли Моравенов да заема редица ръководни длъжности в институции илинай-накрая ще попадне под надзора на закона предстои да разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Reneta
преди 4 години
Маню Моравенов е с дългогодишен опит в сферата на финансите и инвестициите, но далиимето и професионализмът му са толкова кристално чисти и ясни за публичността?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 6
vankel
преди 4 години
Тоя доктор каква болест е измислил !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
Спящият бик
преди 4 години
БФБ има нужда от поп, не от доктор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Blizzarder
преди 4 години
Докато БФБ е "полудържавна" институция, който и да се сложи начело ще е едно и също. Трябваше да продадат борсичката преди години на някой по-голям и кадърен чуждестранен оператор. Сега вече този пасив не знам кой би го взел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Императорът
преди 4 години
БФБ има нужда от доказан професионалист като г-н Моравенов !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
6i60
преди 4 години
Tякев така се е осрал .Че тоя *** един скапан индекс не може да изчесли два пъти в годинината !!! Колко грешки правиха през годините.Отивай ти да му бършеш *** ,барем ти отпусне още 300$ за програмата ,която никога няма да завършиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
tonykostadinov
преди 4 години
Ти какво разбиташ от военна музика? Познаваш ли Такев? Знаеш ли въобще как работи борсата? Замълчи, а не сери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 8
6i60
преди 4 години
Ето най накрая и плъховете започнаха да напускат потъващия кораб ! Как е ге възможно такива некадърници и калинки ,като тоя Такев да задържат толква време сигурно начело на БФБто ! Превърнаха оборотите на БФБ-то в квартална лафка , а пък енергиийната борска в схема за облагодеталстване на определени олигарси !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още