IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словения, България и Русия са с най-зле представящите се капиталови пазари в ЦИЕ

Най-голям ръст през миналия месец отчете турският индекс ISE 100 – с 5,80%

17:32 | 07.08.19 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX се озова на 18-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа през юли. Това става ясно от изчисления на Investor.bg на база представянето на регионалните борси. Така България се нарежда след Словения и преди Русия в класацията за най-зле представящите се капиталови пазара през юни.

Родният показател завърши юли на ниво от 580,68 пункта, като за първите седем месеца на годината той се е разделил с 1,21% от стойността си.

През юли „Българска фондова борса“ АД отчете ново тригодишно дъно на месечния оборот с реализирани едва 11,9 млн. лв., което е най-слабото представяне от май 2016 г. с 9,8 млн. лв.

От началото на 2019 г. оборотът е за едва 162,6 млн. лв. при понижение със 46% на годишна база.

През юли са били сключени 3 216 сделки, като броят им намалява с 26% на годишна база, а за седемте месеца от началото на годината е имало 26 985 сделки - с 16% по-малко на годишна база. По-слабото намаление при броя сделки се дължи на увеличеното използване на поръчки "айсберг".

Най-губещ е словенският индекс SBITOP, който през миналия месец се понижи с 1,25%. В същото време водещият измерител на борсата в Русия приключи месеца с движение на червена територия с 0,95%.

Въпреки представянето на капиталовия пазар в Словения през миналия месец Европейската комисия леко повиши прогнозата си за икономическия растеж в страната от 3,1% на 3,2%, тъй като се очаква потреблението да остане силно.

Юли пък донесе на Русия многохилядни протести с искане за свободни избори и понижение на основния лихвен процент от страна на Руската централна банка. От банката дори заявиха, че още понижения вероятно ще последват по-късно през тази година на фона на забавящата се инфлация.

Най-голям ръст през юни отчете турският индекс ISE 100 – с 5,80%. Това се случи в момент, когато беше сменен управителят на Турската централна банка и беше предприет агресивен ход към понижение на лихвите.

На второ и трето място сред най-добре представящите се водещи показатели в региона се наредиха и латвийският OMX Vilnius и гръцкият ASE със съответно 4,33% и 3,62%. 

ЕК понижи прогнозата за икономическия растеж на Гърция през тази година от 2,2% на 2,1%, като от комисията посочиха, че мерките, които наскоро предприе предишното правителство, „се очаква да дадат краткосрочен тласък на икономиката".

Именно гръцкият капиталов пазар регистрира най-голям ръст от началото на годината – с 46,74%. За изминалите седем месеца украинският бенчмарк PFTS е отписал 3,32% от стойността си. 

Таблица: investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
serafima
преди 4 години
"Юли пък донесе на Русия многохилядни протести с искане за свободни избор..."Русофобите си дойдоха на думата. Друго, икономическо обяснение нямат. И не зная дали знаят, че трябва да имат. Добре че българите не протестират и при НАПлийкс, и при АЧС, и при племенното ни тоталитарно управление, при липсата на всякаква логиска и морал при провеждане на съдебната (и не само) политика с предварително насочения избор на ГешеФТ и т.н. Добре че сме си ТРАЙКОВЦИ и обичаме вожда си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 4 години
за България нормално да е най-зле, за Словения не знам ама тия гледам графиката и хм ... Недейте да бъркате коччинляка БФБ с другите неща нали ? глеате графиката и тогаа преписвате подготвени .....https://***.moex.com/en/indiceshttps://***.bloomberg.com/quote/IMOEX:INDhttps://***.moex.com/en/index/IMOEX/technical/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още