IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската инфлация отново пое нагоре

За юли тя възлиза на 16,65 на сто на годишна база, главно заради три причини

14:07 | 05.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През юни Берат Албайрак беше уверен, че инфлацията в Турция ще падне до едноцифрено ниво до края на годината. Но надеждата на турския министър на финансите бе препъната в този понеделник. Според актуалните данни на статистическата служба на страната (Tüik) инфлацията нараства леко през юли. Сега тя е на ниво от 16,65 процента за годината. През предходния месец бе спаднала до 15,72 процента.

След като  през 80-те и 90-те години страната трябваше да свикне с инфлация до 94 процента годишно, девалвацията на валутата след това спадна до едноцифрено ниво. Органът за статистика приема 2003 г. като еталон за измерването на инфлацията през следващия период. Оттогава според агенцията цените са се повишили с 419 процента.

Високите нива на инфлация през последните две години са една от причините за лошите резултати на управляващата партия на справедливостта и развитието на последните избори. Наскоро тя стори всичко, за да противодейства на увеличението на цените. Сега обаче е заплашена от провал, а отговорност за това носи самото правителство.

След масивен натиск от страна на президента Реджеп Тайип Ердоган централната банка на Турция намали ключовите лихви с 4,25 процентни пункта. Намалението бе необходимо, тъй като инфлацията спадна в началото на лятото и икономиката леко се стабилизира. Но и тенденциите сред централните банки в индустриализираните страни за понижаване на ключовите лихвени проценти също бяха причина за сериозната стъпка, предприета от турските централни банкери.

Но сега производителите и продавачите очакват производствените и потребителските цени отново да се повишат. В резултат на това някои търговци и предприемачи може би вече са предвидили това развитие през юли.

Има още две причини, които са по-технически, но все пак се контролират от Анкара. В края на юни изтекоха сроковете за някои данъчни облекчения за потребителите. Преди всичко – данък лукс, който се дължи при закупуването на нови автомобили. Тъй като той ще бъде повишен отново от юли, продажните цени на автомобилите се повишават. Продажбите на нови автомобили спаднаха с две трети през юли. Например Volkswagen Group, която обмисля да построи евентуално нова фабрика в Турция, е продала със 77 процента по-малко автомобили през юли.

Също в категорията „калкулирано увеличение на цените": регулаторният орган за турския енергиен пазар (EPDK) реши в края на юни да повиши цените на електроенергията в страната с 14,98 процента. Причината, посочена от властите, е повишаването на цените на енергията. Цените на газа също ще се повишат в двуцифрения диапазон според държавната комунална компания Botas. Според турската инвестиционна компания Oyak Securities това повишение е допринесло с 0,44 процентни пункта за инфлацията през юли, коментира Handelsblatt.

Третата причина за ръста на инфлацията е така нареченият базов ефект. Това е референтната стойност от същия месец на предходната година. Тъй като тя е малко по-ниска от стойността за юни, инфлацията през юли 2019 г. бе по-силна, отколкото през юни 2019 г.

Въпреки това, понеже през миналата година инфлацията нарасна особено силно от август до октомври, анализатори като Тимоти Аш от Bluebay Asset Management очакват по-силен спад на инфлацията през тази година през тези месеци. „Може би дори в едноцифрения диапазон“, подозира турският анализатор.

Кевин Дали от Goldman Sachs също очаква инфлацията да спадне през август, а „след силен спад през септември и октомври да достигне едноцифрена стойност". Основните двигатели за това са и базовите ефекти от периодите на сравняване. След това инфлацията може отново да се покачи леко.

Министърът на финансите може да бъде доволен от прогнозата за спад. Така той ще успее да  спази обещанието си, което би трябвало да възникне главно поради математическите ефекти. Независимо от това Албайрак предварително обяви нови данъчни облекчения за октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
По същата логика, аз мога до час да излекувам раково болен, с правилното лекарство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 4 години
До 2 часа време нарастващата заплаха за катастрофална турска криза ще е прекратена, след като Турската централна банка замени сегашния си грешен начин за работа с правилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още