IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с намалена мощност*

Причината, довела до изключването на помпите, е отстранена в ранния следобед

15:31 | 01.08.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Мощността на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е намалена до 300 мегавата днес към 10,30 часа след като автоматиката за разтоварване на блока е задействана заради изключване на две от главните циркулационни помпи, съобщиха от пресцентъра на АЕЦ.

Причините за изключването на помпите са отстранени. За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането, уточняват от централата.

Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" работи с пълно натоварване на мощността. 

Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе включен в паралел с енергийната система на страната в 14:58 часа днес. Причината, довела до изключването на помпите, е отстранена, съобщават от пресцентъра на атомната централа. Успешно са изпълнени изпитанията за потвърждаване на нормалната работоспособност на системите и съоръженията на шести блок.

Пети енергоблок на атомната централа работи с пълно натоварване на мощността.

Investor.bg припомня, че в началото на юни приключи плановият годишен ремонт на пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“.

По време на ремонтната кампания, започнала на 1 май, са били изпълнени планираните работи по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока и бе извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво. Били са реализирани и предвидените дейности, свързани с осигуряване на дългосрочна експлоатация и повишаване на топлинната мощност на пети блок до 104%.

В началото на юли след късо съединение шести блок отново бе спрян. Тогава от централата увериха, че системите за защита са сработили според изискванията. Ядрени експерти коментираха по bTV, че подобни извънредни ситуации, макар и в неядрената част на централата, не са маловажни и намаляват жизнения потенциал на блоковете.

* Обновена към 13.50 ч.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
forexar
преди 4 години
Поредна авария
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още