IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Червена лампа за европейската икономика?

Пазарните анализатори очакват да видят какво ще предприеме Европейската централна банка на фона на растящата икономическа несигурност в глобален мащаб

20:40 | 31.07.19 г. 6
<p>
	Управителят на ЕЦБ Марио Драги.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на ЕЦБ Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Европейската икономика се забавя отново, като нейните предприятия плащат цената на нарасналата несигурност в международната търговия, засилваща опасенията у Федералния резерв на САЩ за влиянието на отслабеното глобално търсене върху американската икономика, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

Забавянето в Европа е свежа индикация, че глобалната икономика отчита по-слабо второ тримесечие, имайки предвид загубата на инерция и в САЩ и Китай в трите месеца до юни. Опасността от глобално забавяне принуди редица централни банки, включително Фед, да осигурят нови икономически стимули или поне да обмислят подобен ход.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл сигнализира по-рано този месец, че икономическото забавяне в Азия и Европа е водеща причина за отслабване на паричната политика от централната банка, която се очаква да премине към намаляване на основния лихвен процент с около 0,25% след двудневното си заседание, приключващо в сряда.

Забавянето на икономиката в еврозоната през второто тримесечие увеличи възможността гуверньоът на Европейската централна банка Марио Драги също да обяви въвеждането на нови стимули през септември в опит да намали негативното влияние на спадовете в производствения сектор върху останалата част от икономиката.

Европейската икономика се забавя от началото на 2018 г. насам, въпреки че отбеляза леки ръстове през първото тримесечие на 2019 г. Данните, публикувани от европейската статистическа служба Евростат в сряда, показаха, че брутният вътрешен продукт на икономиките в еврозоната нараства с 0,2% през трите месеца до юни, което е свиване наполовина спрямо отбелязания растеж от 0,4% за първото тримесечие.

Спадът беше поведен от производствения сектор, предимно фабриките в Германия и Италия, двете икономики в еврозоната, които са най-зависими от сектора. Предстои Германия да публикува данните си за тримесечието, въпреки че нейните централни банкери също очакват по-скромен растеж. Вече стана ясно, че френската икономика се забавя за същия период, последвана от испанската, а италианската не можа да отбележи ръст.

„Виждаме, че клиентите правят краткосрочни, малки поръчки и тенденцията е да не се запасяват“, посочва главният изпълнителен директор на Arvedi Group. „Основният фактор е търговската война между САЩ и Китай, която носи страхове от повишаване на митата и увеличава несигурността. Несигурността е най-лошият враг на икономиката“, добавя той.

За да разгледате останалите рискове, прочетете целия анализ в Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
V.At.
преди 4 години
Не знам дали вече съм писал, но през живота ми две странни кратки съобщения носиха изненада. През далечната 1990 се возих на такси и прочетох, че според анализ на ЦРУ до 1 година ще има война в Югославия. В същия момент радиото на таксито дънеше "Югославио Тито те създаде " и нещо като ще бъдеш вечна. А де?През не чак толкова далечната 2012 пак прочетох кратко съобщение, че в периода до 2050 Европа я очаква УПАДЪК, това беше думата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
Solar Power
преди 4 години
Твърде много регулация в Европа на всичко абсолютно всичко. Дори да пръднеш на терасата е забранено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Основното състояние е все повече криза . Една перманентна криза . А да не говорим , че кризите не отминават без причина . Последната беше отложена . Заложена беше нова и............... така предстоящите вече са няколко . Блажени са оптимистите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 11
Valentin13
преди 4 години
няма да е същата криза. Тръмп никога няма да налива пари в банки или големи корпорации за да ги спасява, че били твърде големи за да фалирват. неговия акцент е на производството. Европа е в опастност, поради тежката политика на разни субсидии и помощи и социални придобивки.трябва да се тръгне на същия курс като на Тръмп - затваряне на границите, спиране на субсидии, намаляване на програми и чиновничество, ограничаване на Китайска експанзия и развитие на армията.ако не - виж коментар 1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
Tantum
преди 4 години
Проблемът с хората, които постоянно говорят за рецесия, е, че докато я чакат, изпускат възможностите, предоставяни от експанзията. Да се вглъбяваме по този начин в бъдещата криза е непродуктивно. Ще дойде и ще си замине като всяка друга криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 4 години
Кризата настъпва, синхронизирано, обхващайки една по една европейските икономики.. Италия е в рецесия, следвана от спадове в икономиките на Германия, Франция, Испания,... Предстои и Brexit, Гърция все още не може да се съвземе.., Най голямата германска банка Дойче Банк, е в колапс, големи компании една по една започват масови съкращения на персонал, аутомотив сектора също е в икономически колапс, затъващ в проблеми заради регулациите и спадове в продажбите. След 2008 *** година, банките замазаха тинята от дългове с нови отгоре... Проблемите си останаха... Запасете се с кеш поне за 6 месеца, и избягвайте да поемате кредити, и покупки на стоки за дълготрайна употреба, като заеми за жилища, коли и т. н. Ограничете разходите си, за да можете да поемете първоначалния икономически шок, ако останете без работа или ви съкратят. В България кризата ще удари, до 12 месеца. Най късно до 2020 та година. Възможно е срока да бъде съкратен. След март 2020 та година САЩ ще навлязат в рецесия също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още