IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на "Тад груп" не се е прибрал в България

Той ще бъде привлечен към наказателна отговорност, твърдят от Спецпрокуратурата

08:30 | 30.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Иван Тодоров, собственикът на фирмата за киберсигурност, посочен за подбудител на хакерската атака срещу системата на Националната агенция за приходите (НАП), не се е прибрал в България снощи. Това съобщават БНТ и bTV, позовавайки се на информация от МВР.

Тодоров ще бъде привлечен към наказателна отговорност, a колегите ще преценят каква ще бъде мярката му за неотклонение, обяснява Димитър Петров, ръководител на Спецпрокуратурата.

Миналата седмица, след като стана ясно, че на Тодоров ще бъдат повдигнати обвинения, той обяви в телефонен разговор пред една от националните телевизии, че не смята да се укрива и ще се предаде на властите още в началото на тази седмица.

На 25 юли той бе обявен за общонационално издирване с европейска заповед за арест. 

Междувременно стана ясно, че малко преди органите на реда да започнат да го търсят, Иван Тодоров е напуснал България в посока Турция, а от летището край Истанбул е отлетял за Канада, за да участва във форум на световна верига ресторанти за сандвичи, чийто представител е за България. “Прибирам се през следващата седмица и веднага ще се явя пред властите, за да помогна на разследването и да разбера в какво съм обвинен“, каза той миналата седмица пред bTV. 

Към момента не е ясно дали и кога заподозреният ще се завърне в страната. Очакваше се снощи той да бъде задържан на летището и да му бъдат повдигнати обвинения в кибертероризъм.

Тодоров е третият обвинен по случая. Другите двама са компютърният специалист Кристиян Бойков и търговският директор на фирмата „ТАД Груп“ Георги Янков. Двамата са на свобода с парична гаранция от 20 хил. лв.

„Иван Тодоров ще бъде привлечен към наказателна отговорност. Колегите ще преценят каква ще бъде мярката му за неотклонение”, заяви Димитър Петров, ръководител на Спецпрокуратурата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още