IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландският премиер: Твърд Brexit ще постави въпроса за обединение на Ирландия

За три десетилетия насилие между ирландските националисти и британските сили за сигурност загинаха над 3600 души

22:46 | 26.07.19 г. 1
<p>
	Ирландският премиер Лио Варадкар.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ирландският премиер Лио Варадкар. Снимка: Ройтерс

Въпросът за планирането на бъдещо обединение на Ирландия и намиращата се под британско управление Северна Ирландия ще се постави неизбежно, ако на 31 октомври Великобритания напусне ЕС без споразумение. Това заяви днес на политически форум ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

На въпрос дали ирландското правителство възнамерява публично да започне да планира обединение на Ирландия, той отговори отрицателно, тъй като по думите му това ще бъде прието като провокация от пробританските юнионисти в Северна Ирландия.

"Но в случай на твърд Brexit тези въпроси наистина ще се появят", каза той. "Ако Великобритания изведе Северна Ирландия от ЕС против волята на мнозинството от хората в Северна Ирландия - отнеме им европейското гражданство и подкопае Споразумението от Разпети петък - тези въпроси ще се появят, без значение харесва ли ни или не", каза Варадкар на конференцията Лятна школа "Макгил" в Северозападна Ирландия.

"Ще трябва да сме готови за това", добави той.

За три десетилетия насилие между ирландските националисти, които искат обединена Ирландия, и британските сили за сигурност и пробританските юнионисти загинаха над 3600 души.

Споразумението от Разпети петък от 1998 г., с което бе сложен край на насилието, предвижда по въпроса за обединението на острова да бъдат организирани референдуми от двете страни на границата, ако Лондон и Дъблин видят, че има обществена подкрепа за това.

Британското правителство даде ясно да се разбере, че засега не вижда достатъчно подкрепа.

На форума Варадкар добави, че ще бъде необходимо да се срещне с британския си колега Борис Джонсън, за да разбере какви са "истинските му червени линии", и заяви, че Ирландия е показала, че може да бъде гъвкава.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 4 години
Ами Шотландия,ами Уелс ......има опастност от Обединеното кралство даостане само Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още