IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" придобива мажоритарен дял от италианската инженерингова компания STC

Сделката ще разшири портфолиото на българска група за рециклиране на употребявани батерии в Западна Европа

18:44 | 26.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Монбат&quot; АД&nbsp;</em></p>

Снимка: "Монбат" АД 

Производителят на батерии "Монбат" АД ще придобие италианската инженерингова компания STC (Science Technology & Consulting), съобщават от дружеството.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
STC предлага услуги и технически решения в секторите химия, електрохимия, опазване на околната среда и хидрометалургия. Компанията разполага с висококачествен профил на инженери-изследователи и техници, специализирани в различни области като химия, процеси, автоматизация, механика и др.

Съветът на директорите на "Монбат" АД е приел решение за покупка от страна на дружеството на 66,66% от капитала на STC S.r.l.

Придобиването на компанията ще разшири портфолиото на икономическата група "Монбат" за рециклиране на употребявани батерии в Западна Европа и е част от груповата стратегия за вертикална интеграция и географска диверсификация, посочва се още в съобщението. С присъединяването на STC към групата "Монбат" ще укрепи стратегията си за устойчиво производство с въвеждането на нови услуги като възстановяване на електролити, сепариране и рециклиране  на тежки и леки пластмаси, хидрометалургично преработване на оловна паста в оловен оксид, производство на оловен оксид с висока чистота, редукция на оловен оксид с висока чистота при ниски температури, които намират приложение в  производството на нови батерии, както и множество други технологии, собственост на компанията.

„Придобиването на STC разширява експертния опит на "Монбат" при инженеринга и внедряването на решенията за рециклиране. Придобиването отваря нови иновативни хоризонти за групата, както и допълнителни възможности за устойчиво развитие в бъдеще”, коментира Атанас Бобоков, главен изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на "Монбат" АД.

„Ние сме доволни, че се присъединяваме към икономическата група "Монбат". Тази възможност ни осигурява подкрепата, която ни е нужда, за да развиваме по-бързо още иновативни решения, а също и да повишим нивото на технологиите, които предлагаме в оловната индустрия, за да можем да растем на международно ниво“, коментира Джорджо Ла Скала, основател и изпълнителен директор на STC.  

За последните дванадесет месеца акциите на "Монбат" поевтиняват с 18,9% до 6,650 лв. за брой. Акционерите на „Монбат“ АД гласуваха за брутен дивидент от 0,1025 лв. на акция на общото събрание на 28 юни 2019 г. Дивидентът ще бъде изплатен на 29 юли 2019 г.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 4 години
Да очакваме ли засилен трафик на електронен "***" към страната ни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още