IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: „Турски поток“ ще минава през България, а не през Гърция

Първата тръба, която ще снабдява Турция, ще бъде пусната в експлоатация на 1 януари 2020 г., потвърди руският енергиен министър

17:07 | 26.07.19 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Новак. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Новак. Снимка: Ройтерс

Втората тръба на газопровода „Турски поток“ ще минава през територията на България, а не на Гърция, потвърди руският енергиен министър Александър Новак по време на срещата на руско-турската междуправителствена комисия, цитиран от ТАСС.

„(Втората тръба на „Турски поток“ ще минава през) България, Унгария и Сърбия. До България директно“, заяви Новак.

Той подчерта, че на 1 януари 2020 г. през първата тръба, която ще снабдява Турция, ще започне преноса на природен газ. 

Първата тръба на газопровода е насочена директно към турския пазар, докато втората ще преминава и снабдява страните от Южна и Югоизточна Европа. Руската държавна енергийна компания „Газпром“ разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.

Капацитетът на всяка една от тръбите е 15,75 млрд. куб. м природен газ годишно.

Investor.bg припомня, че строежът на българския участък на „Турски поток“ временно е замразен, тъй като продължава спорът между „Булгартрансгаз“ ЕАД и саудитската група „Аркад“.

До делата в съда се стигна, след като „Булгартрансгаз“ първоначално избра за изпълнител на проекта арабското обединение, но след това се обърна към класирания на второ място консорциум „Газово развитие и разширение в България“, оправдавайки се с неспазване на сроковете за подаване на необходимите документи от страна на „Аркад“.

В края на миналия месец сезираната от саудитския консорциум Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) определи решението на „Булгартрансгаз“ за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на „Аркад“.

Върховният административен съд не позволи на „Булгартрансгаз“ да сключи договор с „Газово развитие и разширение в България“, което поставя множество въпросителни пред изграждането на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 7 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Нито Турски поток, нито Силата на Сибир имат икономическа логика. Първия удължава транзита с поне 1500 км, а втория е неимоверно скъп - 55 милиарда долара. Това са политически проекти с цел заобикалянето на Украйна и лишаването и от примерно 2 милиарда долара транзитни такси. Те бяха предвидени в момент в който газпром беше монополист в Източна Европа. Разчиташе се и на това че "националното достояние" заплаща руски заплати, а продава на европейски цени. Европейските цени по хъбовете обаче се сринаха до около 120 $ за хиляда кубически метра. "Националното достояние" за да не изгуби пазарен дял, започна да продава на 135$, но както съм подчертавал друг път не на нас а на Западна Европа. Според мен пресата под която се намира гиганта от растящи заплати, падащи цени и нарастваща конкуренция, ще лиши кремъл от основно средство на натиск и шантаж. Даже България се измъква от хватката му, през 2020 трябва да започнат доставките на азербайджанска газ, а отскоро започна и реверс на LNG от Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 6
Вся власть Советам!
преди 4 години
Няма лошо тръбата, стига България и българския народ да не ги вкарват във финансови гаранции на чужд бизнес. Както беше с Южен поток.Газпром разглежда Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария като потенциални пазари.Гърция внася част от газта си от Русия през България. Но също внася от Алжир, има терминал за втечнен газ в Атина и се строи такъв в Александрополис. Очаква се догодина да започне доставка на газ през ***.Италия внася газ от Русия през Украйна и Унгария. Има и тръба през Средиземно море до Либия, откъдето също купува газ.Сърбия внася руска газ през Унгария. Има достъп до американския терминал за втечнен газ, който се строи в Хърватска.Унгария внася руска газ през Украйна. Доставки през Турция, България, Сърбия биха били голямо заобикаляне, обосновано само по политически причини. Има изградени двупосочни връзки с всички съседни държави и може да получава либийска газ от Италия през Словиния, американска втечнена газ през от Хърватска и Полша.Като цяло пазарът на природен газ в Югоизточна Европа беше почти изцяло монопол на Русия, но сега се превръща в копаня за която се бутат много прасета. Не съм сигурен доколко тръба, която единствена цел е да заобиколи Украйна може да е конкурентно способна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Извинявам се за грешките, този блюдолизец ме вбеси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 4 години
Дървен философе, стига си плашил гаргите. Явно имаш някакви проблеми в задния двор, моля те не ни ги приписвай. Естествено, че ще ненавиждаме газпром, един път ни прекара с 2 000 000 000 лева, сега отново ще ни прекарас 1 000 000 000. Принуждавани да заровин близо 4 000 000 000 лева от които 20 години я получаваш 1% печалба на година я не. Най-нормалната човешка реакция е да ненавиждаш такъв алчен грабител. Въпросът е че аз пиша от гледната точка на нормалния етнически българин, а твоята е "по-особена"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Впрочем - защо пък да се очертава да не ги пуснем? Или на тебе така ти се иска - щото и тебе - както Стоянчо - яко ти пари отзад - все едно тая тръба не на наша територия, а направо във вашите изходящи отверстия влиза и то без смазка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Така е: ще минат, ако ги пуснем. Ако пак ги прецакаме, Газпром трети път няма да ни молят. Тогава ще останем встрани и заобиколени от всички газови трасета, отделно дето ще прецакаме и тия, дето чакат да получат газ от нас по същата тръба, т.е. ще влошим междудържавните си отношения и с други страни, не само с Русия, ще останем и без газ. И - когато 25-а година от ЕС ни заповядат да спрем пушлявите ТЕЦ-ове - енергийно ще се върнем в средновековието, сащото един АЕЦ просто няма как да заводоли енергийното ни потребление. Тогава на такива като тебе и кратуните да им пръснем, ще бъде твърде късно. Право са казали хората, че това, което сам си причиниш (от тъпота и злоба) никой не може да ти го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Както казах - реално няма значение кой продава и кой купува, защото аз говоря за пазарната реакция. Дори ти не си толкова кух, та да не разбереш това - но злобата ти пречи да го признаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 17
Имхотеп
преди 4 години
Ще минава през България ако ви пуснем. А се очертава да не ви пуснем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 16 rate down comment 21
Стоян Петров
преди 4 години
*** и простафелите сте. "Почти половина квазиказначейских акций Газпрома (2,93%), принадлежавших двум дочкам компании нидерландской Gazprom Gerosgaz Holdings BV и кипрской Rosingaz Limited, были проданы в рынок одним лотом, сообщил в пятницу, 26 июля, зампред правления Газпрома Фамил Садыгов. Сумма сделки составила 139,1 млрд руб., следует из материалов Газпрома. Кто купил почти 3% акций крупнейшей российской компании, не сообщается. Pyc
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 24 rate down comment 17
Императорът
преди 4 години
Ти не си "бачо", но си ***. На всички тук е пределно ясно, че нямаш никакво понятие от финанси, икономика и инвестиции. Новината си я има и всеки може да я прочете. https://money.bg/companies/gazprom-privleche-usd3-15-miliarda-sled-prodazhbata-na-3-ot-aktsiite-si.htmlВпрочем който и да продава, без значение е - въпросът е, че при изсипан голям обем акции цената не пада, но расте, което е крайно рядък случай и извънредно показателно. Знам, че изпитваш пареща болка отзад, но не можеш ли да страдаш величествено и тихо в изгнание, а трябва да ореваваш целия Интернет?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още