IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК се обръща към Съда на ЕС заради унгарския закон „Стоп Сорос“

Еврокомисията твърди, че унгарският закон нарушава две директиви за имиграцията в блока

22:40 | 25.07.19 г. 2
<p>
	Виктор Орбан, министър-председател на Унгария. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виктор Орбан, министър-председател на Унгария. Снимка: Ройтерс

Европейската комисия сезира базирания в Люксембург Съд на Европейския съюз заради унгарския закон „Стоп Сорос“, който инкриминира дейностите по предлагане на убежища на бежанци и нарушава правото им да поискат такива, съобщава Bloomberg TV Bulgaria

До момента ЕК имаше неколкократни пререкания с правителството на унгарския премиер Виктор Орбан, най-вече след мигрантската криза от 2015 г.

Сблъсъците между Брюксел и Будапеща бяха в резултат на по-широките опасения, че Унгария, Полша и други страни от бившия съветския блок се отказват от демократичните ценности, изградени от ЕС.

Еврокомисията твърди, че унгарският закон не позволява на кандидатите за убежище да се свързват и да бъдат подпомагани от национални, международни и неправителствени организации, нарушавайки две директиви за имиграцията в блока, пише Bloomberg.

Законът „Стоп Сорос“ беше наречен така на името на милиардера и филантроп Джордж Сорос, когото правителството на Орбан обвинява за "наводняването" на Европа с мигранти.

Според говорителя на унгарското правителство Золтан Ковач страната е „напълно подготвена“ да защити законодателния пакет и конституционните изменения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
michaelis12
преди 4 години
ми балл съм им майггата на директивите и толкоз ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Никакви "директиви" не могат да забранят една суверенна страна да защитава националната си сигурност. Говорят за "демократични ценности", а искат да принудят насила цял един свободен народ да им играе по свирката и да изпълнява престъпните им заповеди и да подари земята си на някакви диви нашественици.В тоя си вид ЕС с всичките му институции е заплаха за Европа и по-добре да бъда унищожен, ако не може да възстанови автентичната си форма - на икономическо споразумение на свободни държави !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още