IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: След пробива в НАП засегнатите лица имат право на обезщетение

Кристиян Бойков е виновен за теча на данни, това е активно политическо мероприятие, заяви кандидатът за главен прокурор Иван Гешев

10:36 | 23.07.19 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Мистерията с хакерската атака в Националната агенция по приходите се заплита. Основният обвиняем категорично отрича да има нещо общо с оповестяването на личните данни на почти всички трудещи се българи.

Междувременно НАП пуска приложение, през което можем да проверим дали конфиденциалната ни информация е била осветена. Основният въпрос обаче остава – ако не Кристиян Бойков, тогава кой нанесе информационния удар по Националната агенция по приходите и можем ли да бъдем в готовност за нова порция?

След пробива в системата на приходната агенция сред потребителите изникват и други въпрос като това какво да направим, ако сме сред потърпевшите от атаката?

Може ли да се стигне до злоупотреби

"Хората, чиито данни изтекоха от системата на НАП, имат право да потърсят обезщетение. На първо място трябва сами да си помогнем, за да не се стигне до злоупотреби с личната ни информация. Неимуществени вреди могат много лесно да бъдат доказани", коментира в студиото на "България сутрин" на Вulgaria ON AIR адвокат Димо Господинов.

Той бе категоричен, че случилото се със системата на НАП съвсем не е безобидно.

"Въпреки, че данните може и да не навлизат дълбоко в личния живот на гражданите, то става въпрос за пет милиона души, а при такъв мащаб опасността от изтичането на подобна информация се увеличава многократно", отбеляза юристът.

Геополитическият анализатор проф. Боян Чуков подчерта, че всеки човек, който притежава мобилен телефон доброволно предоставя част от личните си данни, когато ползва различни видове приложения. По думите му хубавото било, че обществото все повече е започнало да се интересува от опасността от злоупотреби с тях, както и от различни видове хакерски атаки и кибертероризъм.

"Ако някой реши да се добере обаче до данните, изтекли от НАП, няма да изпита никакви затруднения да стигне до всичко, което го интересува", отсече той.

Прокуратурата: Кристиян Бойков е виновен

“За мен цел на пробива в НАП е политическа и това е безспорно, но е въпрос на доказване. Това заяви пред БНТ номинираният за главен прокурор Иван Гешев по повод на теча на данни от НАП .

По думите му обвиняемият Кристиян Бойков е оръдие и маша на това деяние, а фирмата, в която той работи съчетавала основната си дейност киберрекет. Това била водещата версия, по която се работи.  

Съмнения за активно мероприятие

"С активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял", поясни Гешев.

Той е категоричен, че това е една координирана атака срещу държавата.

Зам.-главният прокурор разясни още, че единият от иззетите компютри е бил отворен за десет дни, въпреки, че се твърдяло, че са тежко криптирани. Гешев информира, че „вътре са открити потресаващ обем от данни”. Имало и нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, които по думите му, трябвало да изтичат постепенно.

“Определено става дума за хакерство, но определено не е бяло”, категоричен е той и прогнозира, че през следващите дни предстои интересно развитие по случая.

Investor.bg припомня, че в понеделник беше осуетен опит за хакерска атака срещу Комисията за защита на личните данни. Обвиненият за хакерската атака срещу НАП Кристиян Бойков заяви пред bTV, че не той е пробил системата на приходната агенция. От 15 юли  ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на приходната агенция.

Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства. На 17 юли на 20-годишния Кристиян Бойков беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Службите припомниха, че младежът преди две години проби сайта на образователното министерство.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа. По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в България има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 1
khao
преди 4 години
най вероятно е поредния нареден от прокуратурата .... както виждаш бъдещия ни главен прокурор даже го е осъдил, името му пуснаха публично за разлика от некой средностатистически мааангаал пребил и изнасилил някоя баба по селата ... поредната постановка, защото не могат и незнаят как да намерят виновния.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Много на едро се приказва в тази държава... Дано кандидатът за главен прокурор този път наистина има доказателства, защото иначе навлизаме в някакъв абсурд... Става дума не за човек от улицата, а за най-високопоставения магистрат в държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
evtimvz
преди 4 години
Спомням си какво Гешев каза за ареста на Иванчева, а се оказа пълна ПунтаМара. И сега ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още