IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна се изправя пред възможност, която не трябва да изпуска

Парламентарните избори в неделя могат да подменят политическата класа, осигурявайки най-добрия шанс за страната от 1991 г. да преобрази бъдещето си

09:12 | 21.07.19 г. 4
<p>
	Президентът Зеленски в работния си кабинет. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът Зеленски в работния си кабинет. Снимка: Ройтерс

В Украйна продължава забележителната политическа смяна на караула, пише Financial Times. Три месеца след като телевизионният комик Володимир Зеленски спечели убедителна президентска победа, партията, която той създаде от нищото - наречена „Слуга на народа” по името на неговото хитово телевизионно предаване – се радва на подкрепа от 42% в анкетите и е напът да постигне гръмка победа на предсрочните парламентарни избори в неделя.

Тя може да се коалира в правителството с друга нова партия, създадена от поп музиканта Святослав Вакарчук, който също се заиграваше с президентските избори. Тъй като и двете партийни листи съдържат почти изцяло хора, които не са били депутати преди, това може да отбележи най-голямото електорално прочистване от независимостта на Украйна през 1991 г. насам.

Въпреки безспорните постижения след прозападната революция на страната през 2014 г. социологическите проучвания показват чувството на неудовлетвореност на украинците, че не видяха допълнително подобрение в ежедневието си. Партията на Петро Порошенко, когото Зеленски замени като президент, отстъпи чак до третото място. И все пак украинците не се юрнаха масово - както направиха пет години след Оранжевата революция през 2004 г. - към проруските партии и кандидати. Проруската партия „Опозиционна платформа” е втора в проучванията на общественото мнение, но само с около 13% подкрепа. Привлекателността й се основава до голяма степен на твърденията, че само тя може да донесе мир в проточилата се война на изток, инспирирана от Русия.

Зеленски също обещава мир, но го комбинира с ангажимент да постигне това, за което много украинци жадуват най-много - най-накрая да изкорени широко разпространената корупция и да ускори реформите, за да постави страната на „европейски“ път за развитие. На новите партии може да е по-трудно да изтласкат настоящите депутати от половината им парламентарни места, избрани не чрез партийни списъци, а от едномандатни райони. Но въпреки това „Слуга на народа” на Зеленски може да стане първата партия, която печели пълно мнозинство в постсъветската ера на Украйна. В противен случай се очаква тя да се съюзи с партията „Глас“ на Вакарчук, която има подобна платформа и е четвърта в анкетите.

Според някои прогнози до 70% от местата в парламента могат да сменят притежателите си, като се изчисти голяма част от старата политическа класа, която остана на власт дори след революцията през 2014 година. Новото свежо парламентарно мнозинство би могло да даде на Зеленски огромни възможности да оформи правителството и да прокара реформи, които предишната администрация не можа.

Капаните обаче са много. Двете нови партии нямат задълбочени управленски програми отвъд техните основни обещания. Докато липсата на връзки с миналото може да бъде положителна, липсата на опит в смъртоносния украински политически лабиринт може да бъде фатален недостатък. Парламент от новаци може да означава хаос. Най-важното е, че не е ясно доколко олигарсите, които отдавна третират страната като феодално владение, финансират и организират новите партии и кандидати зад кулисите.

Влиянието на Игор Коломойски, чийто телевизионен канал излъчваше шоутата на Зеленски, над президента и неговата партия остава открит въпрос. Зеленски досега не е проявявал пристрастие към милиардера, който отчаяно иска да си върне национализираната ПриватБанк, въпреки че назначи адвоката на Коломойски, Андрий Богдан, за началник на канцеларията си.

Някои се притесняват, че Зеленски може да направи Богдан премиер. За да демонстрира своята независимост, а и за благото на страната, той трябва да избягва подобен ход и да използва победата в неделя, за да състави първокласно правителство, водено от доказан реформатор. Тогава Украйна ще има на хартия най-добрата възможност от 1991 г. насам да преобрази бъдещето си. Ще бъде огромна трагедия за украинците и за Европа, ако тя бъде пропиляна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Biso
преди 4 години
Който разбира английски език - статия в Гардиан, описваща събитията в Украйна от различен ъгъл в сравнение с нашите медии.The reality is that after two decades of Nato expansion, this crisis was triggered by the west's attempt to pull Ukraine decisively into its orbit ..https://***.theguardian.com/commentisfree/2014/apr/30/russia-ukraine-war-kiev-conflict
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 8
ivailojelyazkov
преди 4 години
путилъчко наври си тролската пропганда в бременния @нал.чиба
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
"Свободният" запад разбира се е свободен от вся.я.я.....я...якаква цензура и автоцензура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=F8on2rQwHloФильм Оливера Стоуна "В борьбе за Украину получил специальный гран-при на кинофестивале в Таормине.В тоя филм канадец разследва, че запада не иска 10 убити на Майдана, за да го признае. Иска 100. И снайперистите убиват до 100.Пропагандата митологизира: "Небесная сотня"Филма веднага го забаниха древните шумери, даже в Украйна телевизията, пуснала инфо за филма получи през ноща еднин привет от.... ГРАНАТОМЕТ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още