IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съоснователят на WeWork е набрал 700 млн. долара чрез продажби и заеми

Адам Нюман е продал част от дела си в компанията и е взел заеми, а средствата са инвестирани в имоти и стартиращи компании

10:59 | 19.07.19 г. 1
<p>
	Съоснователят на WeWork Адам Нюман.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Съоснователят на WeWork Адам Нюман. Снимка: Архив Ройтерс

Съоснователят на WeWork Адам Нюман е набрал над 700 млн. долара от компанията преди първичното й публично предлагане чрез комбинация от продажби на акции и вземане на дълг, съобщават запознати източници, цитирани от Wall Street Journal. Сумата е необичайно голяма, тъй като основателите на стартъпи обикновено изчакват IPO-то преди да монетизират активите си.

Нюман, който е главен изпълнителен директор на гиганта в споделените офис пространства и най-големият акционер в компанията, е продал през годините част от дела си в нея и е взел кредити, обезпечени с част от активите му, допълват източниците.

Не е ясно какъв е точният размер на настоящата собственост на Нюман в WeWork. Той е създал неотдавна семеен офис, в който инвестира приходите, и е започнал да наема финансисти, за да го управляват, казват източниците.

Инвеститорите в стартиращи компании обикновено не гледат с добро око на основатели, които продават голяма част от акциите си преди дебюта на компанията им на борсата, защото това повдига въпроси за доверието им в нея. От друга страна, близки до Нюман хора казват, че кредитите, които той е взел срещу част от акциите си в WeWork, показват, че е оптимист за дългосрочните перспективи пред компанията.

След създаването на WeWork преди девет години Нюман инвестира усилено в недвижими имоти, като е вложил над 80 млн. долара в най-малко пет къщи, разкриват публични документи и запознати източници. Другите му инвестиции включват бизнес имоти и дялове в стартиращи компании, включително компания за медицински канабис. Той също така е дарил над 100 млн. долара, разкриват запознатите с финансите на Нюман източници без да посочват конкретни получатели на средствата.

WeWork беше оценена на 47 млрд. долара при последното набиране на капитал през януари. Компанията съобщи, че е подала тайно документи за първично публично предлагане в края на миналата година. Тя планира да осъществи IPO-то по-късно тази година или в началото на следващата.

40-годишният Нюман продаваше акции през повечето рундове за набиране на инвестиции от 2014 г. насам. Той също така е изтеглил заеми за стотици милиони долара, подкрепени с акциите му в WeWork, допълват източниците.

Нюман е използвал част от приходите, за да купи още акции на WeWork, като е упражнил опциите си върху акции по-рано. По този начин той залага, че стойността на книжата на компанията ще нарасне и в същото време минимизира данъците си. По-голямата част от богатството му остава свързана с WeWork.

JPMorgan Chase е основната банка, която помага на Нюман да взема кредити срещу дела си в WeWork. Отделно от това банката работи с компанията по структурирането на сделка за дълга, при която ще бъдат набрани между 3 и 4 млрд. долара преди IPO-то, припомня Wall Street Journal.

Въпреки че WeWork не разкрива точния дял на Нюман, контролирана от него компания, We Holdings, притежаваше около 30% от WeWork в края на 2017 г. Тези акции имат десет пъти повече гласове от стандартните обикновени акции, като дават на Нюман контрол при гласуването.

Той е наел неотдавна Илън Стърн, бивш служител на Soros Fund Management и на компанията за рисков капитал General Catalyst, за да създаде семеен офис, който да управлява богатството му, включително над 700 млн. долара от WeWork. Офисът е наречен 166 2nd Financial Services на името на апартамент, в който той живял със съпругата си Ребека Полтроу Нюман – главен бранд директор на WeWork.

От 2013 г. Нюман е купил четири къщи в и около Ню Йорк, а миналата година е платил 21 млн. долара за къща в района на залива на Сан Франциско със стая във формата на китара.

Той използва част от приходите от обезпечените с акции на WeWork заеми, за да инвестира милиони долара в бизнес имоти, включително няколко обекта в централната част на Сан Хосе, щата Калифорния, където компанията планира да създаде градски кампус, както и в Ню Йорк. Четири от имотите му са били отдадени под наем на WeWork, което е противоречива практика предвид факта, че компанията му плаща милиони долара на година под формата на наем. WeWork съобщи неотдавна, че Нюман смята да прехвърли имотните си активи на фонд, управляван от компанията, на цена по себестойност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Една от най-странните компании! $1.8 млрд приходи и толкова загуби за 2018! Шефа им продава акции, купува имоти, дава ги под наем на компанията! После пък купува пак акции!Дано не се окажат зомби компания!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още