IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша: Преходът към чиста енергия изисква цялостна промяна в енергийния пазар на ЕС

Полската държавна енергийна компания PSЕ планира да изгради близо 4 хил. местни енергийни възли за търговия с електроенергия

15:29 | 17.07.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Представителите на енергийния сектор на Полша призоваха за цялостна промяна на енергийните пазар в рамките на Европейския съюз (ЕС), заявявайки, че преминаването към 100% възобновяема енергия ще изисква децентрализиран начин за търговия с електроенергия, базиран на местни „възли“ вместо на регионални зони, определени на европейски равнище, съобщава Euractiv. 

PSE, държавният оператор за пренос на електроенергия в Полша, иска да „промени европейската система“ за регионални центрове за търговия с електроенергия и възнамерява да изгради близо 4000 местни търговски „възела“.

Вятърната и слънчевата енергия „ще бъдат разгърнати в голям мащаб“ през следващото десетилетие, което ще доведе до много по-децентрализирано производство на енергия спрямо днешните резултати, посочва Лешек Йесен, директор на PSE, отговарящ за международното сътрудничество.

А децентрализираната енергийна система трябва да бъде подкрепена с търговия, която трябва да е „възможно най-близо до реалното време“, за да отразява местните пазарни условия, посочва още Йесен.

Според PSE моделът на ЕС за търговия с електроенергия, основан на регионалните зони, не може да се справи със 100% възобновяема енергия. Това ще „доведе до големи дисбаланси в системата“ в зависимост от това посоката и силата на вятъра и позицията на слънцето, обясни Йесен. А това „изисква големи усилия за пренасочване, за да се поддържа балансът на системата", добавя той.

За сравнение, планът на PSE не би изисквал постоянни усилия за преразпределение и би бил по-стабилен, защото ще отразява наличната местна мрежа и капацитета за производство на електроенергия.

"Смятам, че няма да можем да поемем безопасно възобновяемите енергийни източници, ако (търговията с електроенергия) не се управлява на базата на възлите", твърди Йесен.

PSE вече се насочва към този тип търговия.

"Проектът беше започнат миналата година и ние ще бъдем готови до 2023 г.", информира Йесен. „Мислехме за разделянето на (територията на) Полша между 4000 възела” - всичко това отразява разходите за пренос, както и местните енергийни активи, заяви полският изпълнителен директор.

ЕС се движи към регионални търговски зони

Моделът на ЕС за търговия с електроенергия в момента се основава на зони за наддаване - или географски области, където цените на електроенергията на едро са еднакви. В дадена зона търговията може да бъде сключена свободно, без да се налага изграждането на нови мрежови преносни мощности.

Това е и причината регионалните тръжни зони да съответстват на националните граници - те отразяват решенията за разполагане на мрежата, които са взети преди десетилетия, в момент, когато електричеството все още е било под контрола на държавата.

Но въпреки че възловата търговия се подкрепя почти единодушно от академичните среди, политиците твърдят, че е твърде рано да се прилага на европейско равнище, защото мрежите не са готови за това.

„На теория, вие сте прав“, казва Себастиан Грас, служител, отговарящ за мрежите в дирекция „Енергия“ на Европейската комисия (ЕК), в отговор на твърденията на Йесен за търговската мрежа. Теорията обаче може да бъде доста по-различна от практиката, посочва той, изткъвайки „практическите ограничения“ на мрежите.

„Ако няма хардуер, няма търговия", предупреждава Грас. „Така че в крайна сметка трябва да намерим решения", които да съчетават нуждите на пазара с физическите ограничения на мрежите.

Европейската комисия се опита да раздели националните зони за наддаване на по-малки единици, за да ги направи по-ефективни и да не са ограничени от държавните граници. Но определянето на зони за наддаване може да бъде силно политически въпрос, отбеляза PSE, като заяви, че много страни не са готови да го дискутират, „въпреки че законодателството на ЕС го превръща във фундамент за трансграничната пазарна ефективност".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
нали поляците не мислели да се отказват от въглищата :))) ... тука някой така пишеше :))) ... и още 100 години смятали да си карат на въглища ... какви са тези приказки за мрежи , възли , вятърни и слънчеви проекти ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още