IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакери са придобили данни на НАП за милиони българи?

След пробива: НАП, МВР и ДАНС започват проверка на сайта на приходната агенция

19:52 | 15.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Националната агенция по приходите (НАП) и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на приходната агенция.

По рано днес по електронната поща на определени медии е изпратена връзка за изтегляне на файлове, за които се твърди, че принадлежат на Министерството на финансите на България, съобщиха от сайта на НАП.

В момента се извършва проверка дали данните са реални.

Става дума за анонимни хакери, които разпратиха през руски мейл сървъри до българските медии масив от 57 папки с 1044 файла, които съдържат хиляди записи, за които твърдят, че са от сървърите на Министерството на финансите, вероятно на Националната агенция за приходите. Допълнителна информация ще бъде предоставена по-късно. 

Хакерите твърдят още, че до момента са разпространили само 57 от над 110 компроментирани конфиденциални бази данни от "ключови български администрации". Целият теч бил около 21 GB данни, като публикуваната част е малко под 11 GB.

В средата на минялия месец НАП и Комисията за финансов надзор (КФН) подписаха Споразумение за сътрудничество и обмен на информация между двете ведомства. 

Тогава бе съобщено, че чрез бъдещата съвместна работа ще се създаде и възможност за съпоставяне на финансово-отчетната информация, предоставяна в КФН, с информацията, налична в информационните масиви на НАП, включително по отношение на размера на декларираните задължения за данъци, което в крайна сметка ще направи дейността на двете ведомства по-ефективна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 17 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Някой ГРОБ-ар си е набутал хората да вземат едни правилни пари.Тикво-Рапона разбира се е невинен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
dancho_o
преди 4 години
Като знам каква некадърност се шири из държавната администрация и като ползвател на сайта на НОИ, чиито услуги един студент би ги направил по-добре и стигам до извода, че кой знае какви аматьори са го направили, а вие ги изкарвате "хакери".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още