IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Демографски проблеми задушават растежа на страните от ЦИЕ

Доходът на глава от населението в региона ще се повиши до 2050 г. до 60% спрямо нивата в Западна Европа

17:29 | 15.07.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Бързо намаляващото и застаряващото население в Централна, Източна и Югоизточна Европа може значително да попречи на икономическия растеж и доближаването до по-развитите европейски икономики, коментират от Международния валутен фонд в понеделник, съобщава Ройтерс.

Заместник-управляващият директор на МВФ Тао Джан каза на конференция в Дубровник, че общото население на региона ще намалее с 12% до 2050 г. поради застаряване и миграция. Работната сила вероятно ще се стопи с 25%. Той визира предимно страните членки на Европейския съюз от Централна и Източна Европа, но и тези, които в момента кандидатстват за влизане в Съюза и които преди това са били част от комунистическия блок. Много голяма част от работната ръка напуска региона в последните години, за да работи в по-богатата Западна Европа.

„Намаляването на предлагането на работна ръка и по-ниската производителност на по-възрастните работници заедно с по-големия натиск върху публичните финанси може да струва на държавите около 1% от БВП на година“, обяснява Тао Джан.

Доходът на глава от населението в региона ще се повиши до 2050 г. до 60% спрямо нивата в Западна Европа. За сравнение, в момента този дял е 52%.

„Без настоящия демографски натиск регионът би могъл да достигне 74% от равнището на доходите в Западна Европа за същия период“, обясни още заместник-управляващият директор на МВФ.

Страните членки на Европейския съюз в Централна и Югоизточна Европа се очаква да отчетат икономически растеж между 2,6% и 4,6%. В ЕС като цяло икономиката се разширява с 1,4%.

За да се смекчат перспективите за отслабване на растежа за страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа, Тао Джан посочва, че може да се работи в посока наемане на повече чуждестранни работници, създаване на стимули за връщане на квалифицирани служители и привличане на повече жени и възрастни хора към пазара на труда. Той акцентира и върху повишаване използването на технологиите чрез нарастване приложението на роботи.

От МВФ също препоръчват образователна реформа и инвестиции в различни обучения, за да се гарантира, че служителите ще се възползват от технологиите и автоматизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 4 години
И въпреки това мисля че повечето страни от ЦИЕ не сме съгласни да компенсираме това с всякаква мигрантска паплачч, която се опитват да ни наложат да приемаме еврокомунистическите комисари от от централния диктаторски комитет на социалистическия ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
serafima
преди 4 години
Развитите западни страни ни изтеглят човешкия капитал вече 30 години и до скоро, ако произнесеш това, ти си ресофил, комеунист, националист и т.н. ВСИЧКИ го виждаме и уевстваме. Трябва да ни го обяви някое политбюро, като в случая МВФ, за да стане разрешено да се говори за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
khao
преди 4 години
написаното не е за твоята кратуна... подмини го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 4 години
Никоя щайга не си сменя сама чипа. А на вашето поколение щайги им смениха чипа още преди 30 години и от сервиза още сметат, че биоса е актуален и им върши работа за това, за което са ви купили. Понеже тогава ви сложиха чипове на гов нояди, като опоскате сичко тука, може да ви го сменят пак - тоя път с некоя комбат версия и да ви изнесат на източния фронт да фърляте изяденото тука срещу вечния враг - тоя път очи в очи, а не само виртуално... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 4 години
и къде са тия мигранти ? ... нема нито един в Българияако не си сменим чипа, и то предимно хора като теб, обезлюдаването е гарантирано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
Тази статия не е нищо повече от жалък опит да се оправдава миграцията големи нежелани ислямски маси в ЦИЕ, като се измислят илюзорни ползи от това. Никой обаче не се хваща на такива брътвежи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още