IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Успешната кариера зависи от самоосъзнатостта

Трябва да разбереш в какво си добър и какво ти доставя удоволствие, твърди Радина Недялкова

15:38 | 11.07.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Радина Недялкова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Радина Недялкова. Снимка: Личен архив

Радина Недялкова е психолог, сертифициран кариерен консултант и страстен пътешественик в над 35 държави. Живяла е в България, САЩ, Ирландия и Сингапур, като е работила за световни компании като Airbnb и LinkedIn.

Тази година Радина Недялкова ще бъде и лектор на кариерното събитие за българи с опит и образование в чужбина на сдружение Тук-Там - Кариерен Кошер, на което можете да я срещнете на живо.

Работила си за световни компании като LinkedIn и Airbnb. Какво научи от работата си в тези водещи в сферите си компании?

Това, което научих, работейки за тези две компании и още една друга американска фирма, беше на първо място, че няма нещо по-важно от човешките взаимоотношения и от това да се отнасяш към хората с респекта и уважението, които искаш да получиш обратно, независимо колко труден ден имаш, колко си изтощен и изхабен. В една глобална компания няма кой да ти държи ръката, това е вторият ми урок. Трябва сам да научиш нещата, да разчиташ основно на себе си и да бъдеш себе си, защото в мига, в който бъдеш увлечен в политически игри или някакви схеми, които не са твои, веднага става ясно. Третият урок е: винаги следвай своята ценностна система, недей да правиш компромис. Ако ти не си честен със себе си и не следваш своите ценности, никой друг няма да го направи за теб. Трудни уроци, но смятам, че наистина доста бързо егото умря и трябваше да избера правилната посока, за да се чувствам и аз комфортно в тази реалност.

Как трябва да реагираме при кризисен момент в работата, за да го овладеем?

Това, което смятам, че на мен ми е помогнало и което казвам и на моите клиенти, е, че няма лошо да си уязвим, да покажеш своите емоции, не да се криеш и да изядеш гнева. Това не значи да се отпуснеш и да крещиш на другия човек, но така да направиш нещата, че да покажеш, че и ти преминаваш през нещо. Сподели, че не се чувстваш дoбре в тази ситуация, че нямаш решение в момента и че ще се опиташ да намериш изход от ситуацията. Смятам, че А) трябва да покажеш своето мнение и как се чувстваш ти, Б) трябва да си уважителен и трябва да покажеш, че ти пука, че все пак държиш комуникацията и взаимоотношенията да не бъдат нарушени и В) да намериш решение – дали ще е сега, веднага, дали ще е след 10 минути, дали ще е след 2 месеца, няма значение. Покажи, че си насочен не към това да създадеш конфликт, а да намериш правилния изход от ситуацията. Всеки проблем рано или късно има някакво решение, което в идеалния случай ще е компромисен вариант и за двете страни.

Какво би посъветвала младите хора, които не могат да се ориентират към какво да насочат потенциала си за развитие?

Бих посъветвала младите в момента: Трябва да разбереш в какво си добър и какво ти доставя удоволствие. В голяма част от случаите тези неща могат да не са абсолютно идентични. Съветвам моите клиенти да си повишат самоосъзнатостта. Най-елементарното упражнение е да направиш един кратък списък с нещата, в които смяташ, че ти си добър и за които хората най-вероятно са ти давали обратна връзка. „Ти си много практичен човек, ти много добре си организираш времето“. От другата страна, напиши нещата, които ти харесват като дейност. „Обичам да организирам събития, обичам да пиша текстове, обичам да коригирам текстове.“ Опитай се да видиш има ли работни позиции, които отговарят на тези два критерия. Проблемът на много млади хора е, че много им се иска всичко да им е интересно. Няма работа, която на 100% да ти бъде интересна, да учиш постоянно и да си много добър в нея. В идеалния вариант само 1 нещо ще липсва – може да е по-ниско платена работа, може да е временна опция.

От друга страна, ние живеем в такава епоха, в която всеки може да прави 2-3-5 неща едновременно. Самата аз правя тотално различни неща - във всеки един момент съм и лектор, и консултирам хора и фирми, пиша статии. Няма нищо странно в това да си Uber шофьор или шофьор на такси, а вечерно време да се занимаваш с лекторство и уикенда да си арт дизайнер или да даваш арт консултации. Съветът, който бих дала, е: бъди наясно какво ти харесва и в какво си добър и след това какви са другите алтернативи, какво друго можеш да правиш междувременно, което да ти докарва достатъчно комфорт и финансова стабилност. Не е необходимо да изкарваш милиони левове, за да си щастлив. Важно е да усещаш, че правиш нещо, което е за добро, което те кара да се чувстваш комфортно, прави те щастлив, усмихваш се сутрин като станеш за работа.

Като страстен пътешественик си посетила, само досега, 35 държави. Кое е любимото ти място, на което си била и какво си взе от “там”?

Като изключим, че България винаги ще бъде на първо място по ред причини и обстоятелства, топ 3 са Италия, Исландия и Перу. Исландия е държавата, която ще спомена, защото е много различна от абсолютно всичко, което съм виждала. Имат автентична храна и култура, невероятна природа и напредничаво мислене. Пример за това е, че те нямат стандартно отопление, използват топлината на гейзерите и затова пътищата им никога не замръзват, защото са отоплени от горещината на гейзерите. Това за мен наистина е концепция за креативност и иновативност.

Какво би те накарало да се върнеш в България?

Най-интересното е, че за втори път през последните 7 години започвам да се замислям за това. От една страна, съм страшно практичен човек и за мен е важно където живея и работя, да се чувствам комфортно със системата, която е около мен. Имаме много добро здравеопазване на фона на Западна Европа, на фона на регулациите и цените там. В България в общи линии мога на какъвто специалист искам да отида, да го направя в рамките на 24 часа, което за съжаление в Европа не става, независимо на какво ниво си в йерархията и каква ти е застраховката.

Второто е, че планираме вече семейство и гледаме не само каква е средата на живот, ами и какво по-добро може да дадем на децата си. Партньорът ми все пак е чужденец, но това, което и той вижда е, че България все още има изключително запазена природа, здравословното хранене, училищата, и детските градини са по-достъпни в сравнение с други държави. Нещата се случват много по-лесно, отколкото на Запад. Знам, че също има много трудности, несъмнено, но това, което би ме накарало да се върна в България, определено са тези неща.

Кои са предимствата на Кариерния Кошер като кариерно събитие за българите с опит и образование в чужбина?

Изключително бях впечатлена първо от личния подход на екипа на Кариерния Кошер. Още името, което е автентично и различно, ми създаде впечатление, че не е просто поредната конференция или поредното изложение, на което отиваш. Била съм на доста кариерни изложения в Дъблин и нещата са доста сухи. Компаниите имат щандове, говориш с тях и това е. Няма истинска интерактивност.

Това, което много ми хареса в Кариерния Кошер, е, че има активности, както за компаниите, така и за представителите на различните организации, за кандидатите, за презентаторите, за лекторите. Много е динамично. Дава ти се възможност не само да ти помогнат за CV-то, но можеш да говориш и с конкретни хора от различни индустрии, имаш нетуъркинг възможности и можеш да научиш нещо ново. Целият формат, начинът, по който е организиран Кошерът, е наистина впечатляващ и определено е конкурентен на европейски формати. И за мен е абсолютна гордост, че съм българка, която живее и работи в чужбина, и мога да допринеса за нещо хубаво тук в моята страна.

Ако искате да видите Радина на живо и да получите ценни съвети за професионалното си развитие, регистрирайте се още сега за най-голямото кариерно събитие за българи с опит и образование в чужбина тук.

Investor.bg е медиен партньор на събитието.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
ти ак оси учен, аз трябва да имам поне дузина нобелови награди, хахахаха По неук учен не съм виждал!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 3 години
Уважавам активността на тази млада жена. Говоря от позицията на учен с богат международен опит и признание.Но тя още не е на ниво да обобщава и оценява. Звучи малко лековато и неубедително. Насочено е към намиране на НЯКАКВА работа, но има млади хора с призвание и по-високи цели - познавам такива и в България. За тях тези препоръки са от малка полза (ако въобще са).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 10
shinawatra
преди 4 години
Да, наистина, адски е интерестно какво някои хора влагат в израза "да успееш"!! AirBnb и LinkedIn са съответно с 3 и 15 хиляди служителя, всичките ли от тях са "успели" и в какво по-точно?? Да успееш означава да създадеш подобна компания, а не да "успееш да си намериш работа", това момиче като чета да не е била HR или рекруитърка там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 17
Tantum
преди 4 години
Не се ли изтъркаха вече приказките, че в България човек не може да успее по етичен начин? Вярно, имаме някои проблеми, но проблемите са просто предизвикателства, тест на волята ни. С труд и самоусъвършенстване човек може да стигне много далеч. Има толкова много примери за успели българи, че да твърдим обратното е чисто и просто самозалъгване, а може би и оправдаване на собствения си неуспех.Има универсални човешки качества, които се ценят от пазара, независимо в коя държава живееш - именно тях визира момичето. Има и универсални ценности и универсални действия, които водят до удовлетворение от живота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 24
Mavi Goz
преди 4 години
Хаахаха... "Успялата" нашенка, която супер е успяла да работи нещо за три чужди компании, идва да учи българчетата как да "успеят" да работят за чужди компании... Предполага се и, че съветите са платени...Мечтата на мишката - да "успее" да я вземат на работа некъде... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още