IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмпономиката вероятно ще свърши зле, но в много дългосрочен план

Трудно ще се намери някой, който да подкрепи фискалното благоразумие - изборът по-скоро е между дясноцентристки и лявоцентристки кейнсианци

14:36 | 21.07.19 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Икономиката се надигна гръмовно при президента Тръмп”. Това изявление може да се прочете на сайта на Белия дом. То изисква трезва оценка. Изводът е, че икономиката е отговорила на големите фискални стимули горе-долу както прогнозираха най-добрите прогностици. Подемът обаче вероятно няма да е траен. Големите данъчни съкращения, както бе планирано, донесоха огромни ползи за собствениците на корпорациите, но за сметка на крехка дългосрочна фискална позиция. Струва си да се отбележи, че републиканците са щастливи с това, което е лицемерно спрямо позициите им по времето на Обама, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Може би най-простият извод е, че фискалните стимули работят, дори и в късен стадий на икономическия цикъл. Според Джейсън Фърмън, бивш председател на икономическия съвет при Обама и сегашен преподавател в Харвардския университет, стимулите са възлезли грубо на 1,2% от БВП. В съвместно изследване с колегата си от Харвард Робърт Баро, Фърмън прогнозира през март 2018 г., че стимулите биха вдигнали растежа с по 1,1 процентни пункта през 2018 и 2019 г. Това засега съвпада с резултатите. Растежът в САЩ за периода първо тримесечие на 2009 – първо тримесечие на 2017 (годините на следкризисно възстановяване при Обама) бе 2,2% годишно. От второто тримесечие на 2018 г. растежът се повиши до около 3% на годишна база. Така икономиката наистина се ускори в краткосрочен план.

Това ускоряване донесе допълнителен спад на безработицата, която между януари 2017 и юни 2019 г. се понижи от 4,7% до 3,7% - най-ниското ниво от декември 1969 г., когато тя подпомогна ръста на инфлацията през 70-те. Дали този път ще е по-различно? За щастие засега не настъпва повишение на инфлацията. Има скромно покачване на ръста на средното почасово заплащане за частните служители – от 2,4% в годината до януари 2017 г. до 3,1% в годината до юни 2019 г., като през последната година този ръст се стабилизира. В реално изражение средната почасова ставка се е повишила само с 1% в годината до май 2019 г. Ако данъчните съкращения са направили нещо за работещите хора, то е повече чрез допълнителни работни места, отколкото чрез повишение на реалните доходи.

Икономическата активност на трудовия пазар за хората между 25 и 55 години все още е под историческите върхове. За мъжете тази активност е била 89% през юни 2019 г., спрямо 96% в началото на 70-те. За жените тя е била 76% през юни 2019 г. спрямо пик от 77% през април 2000 г. Спадът на безработицата трябва да бъде поставен в този контекст. Икономическата активност при мъжете в зряла възраст е спаднала значително, а дългосрочната тенденция за ръст при женската активност е преустановена преди близо две десетилетия.

Основното въздействие на данъчните съкращения в икономиката е върху печалбите след данъци, както може да се очаква. Ефективният данък върху печалбата се свива до 10% в началото на 2018 г. от 19% през третото тримесечие на 2016 г. Това е нов голям исторически спад, след като в началото на 50-те ставката е достигнала връх от 50%.

Последна актуализация: 09:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
d333
преди 4 години
Тоя или оня президент... няма никакво значение. Американците потъват с по 1 трилион на година.... Всяка една година... Големият въпрос е кога точно шоуто ще свърши и ще гризнат винкелчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Борсовите индекси нямат нищо общо с икономиката особено DJIA, S&500 и NASDAQ. Ти кога за последно видя какво се случва с Russell 2000, в който участват само малки и средни компании, които оперират почти само в САЩ. Russell не е мръднал с повече от 20% от 2015 насам, а в същия период останалите индекси са нагоре с над 50%. То тези индекси съдържат големи интернационални компании, които оперират предимно в Китай, а не в САЩ и даже повечето им продажби са в Китай също. Американската икономика е в криза от миналия декември 2018 и Russell отразява това отлично. Най-вероятно скоро ще бъде отчетена и рецесията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 5
mick
преди 4 години
А борсите хвърчат нагоре... щото печатането ще продължава вечно. Удобно е. Лесно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 8
mick
преди 4 години
Друго си е обамаикономиката - дълговете станаха от 10 трилиона на 20 за десет години . И така им се услади на американците, че не мислят и да спират, ами даже ще увеличават "задлъжняването" - в кавички, щото никой не им ги търси тия раздадени пари. И купуват ли купуват с тези напечатани пари каквото си поискат. Ако не им го дадат.. санкции и бомби.. щото се нарушават правата на човека да речем.. или има химическо и не знам си какво оръжие. Глобализацията това сътвори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Апропо - в колко "много дългосрочен план" ще свърши "тръмпономиката" зле? След 20 години ли - когато Доналд вече не е президент и вероятно - няма да е на тоя свят ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 24
Императорът
преди 4 години
Резултатите от "тръмпономиката" ги показват борсовите индекси - а не подобни политкоректни статийки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още