IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако Китай използва редките метали като оръжие, ще навреди най-вече на себе си

Пекин рискува да обърне притока на инвестиции към американската индустрия, смята експерт

20:13 | 10.07.19 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай се стреми да засили своето господство при редките метали, които са необходими за създаването на редица технологични продукти, отчасти чрез регулации, предназначени да насърчават индустрията. По този начин обаче Пекин рискува да стимулира същата тази промишленост и на територията на своя основен търговски противник – САЩ, пише Nikkei Asia Review.

Най-голямата азиатска икономика произвежда почти 80% от световните количества редки метали, налични на пазара, които се използват при производството на широка гама от продукти, включително смартфони и електромобили. На фона на опасенията, че Пекин обмисля някаква форма на износни ограничения, цените на редкоземните метали се изстреляха нагоре през последните няколко месеца.

Цената на неодима (може би най-важният от всички редки метали), използван често при създаването на магнити, се повиши с 30% до 68,5 долара за килограм от април тази година. В същото време металът диспросий, също необходим при магнитите, поскъпна с 30 на сто до 290 долара за килограм. 

И двата елемента имат важна роля в съвременните технологии. Неодимът повишава силата на магнитното поле, като неговите свойства намаляват с покачването на температурата. Тъй като двигателите могат да се нагреят значително, се добавя диспросий, за да стабилизира характеристиките на неодима.

Като се има предвид значението на тези метали за промишлеността и отбраната, Вашингтон взе решение да ги изключи от списъка с вносни стоки, които подлежат на мита.

Анализаторите смятат, че Пекин едва ли ще прибегне до агресивни мерки по отношение на тези елементи, тъй като не иска да гневи САЩ.

„Нагласите и забележките на Китай са по-меки сега в сравнение с времето, когато Пекин ограничаваше доставките на редки метали към Япония през 2010 г.“, споделя Котаро Шимидзу, старши анализатор в Mitsubishi UFJ Research and Consulting.

През същата година САЩ се опитаха да съживят добива на редкоземни метали на местно ниво, като въведоха законопроект – Закон за технология и трансформация на веригите на доставки на редкоземни метали (Rare Earths Supply Chain Technology and Resources Transformation Act), познат още като RESTART.

Въпреки че законът не успя да придобие тежест, според Шимидзу, сега отново ставаме свидетели на опит за стимулиране на въпросния добив в САЩ.

Когато Пекин ограничи износа към Япония, напрежението между двете страни се засили около островите Сенкаку, за които продължават да съществуват териториални спорове.

Но ограничаването на доставките предизвика ответна реакция на японската индустрия, която понижи потреблението на редките метали, за да убие негативния ефект от действията на Китай. Според японската индустрия за редки метали, потреблението на тези ресурси е спаднало до 13 197 тона през 2012 г. от 32 390 тона през 2007 г.

След провала на RESTART, цените на редкоземните метали на американския пазар се сринаха до историческо дъно, а миннодобивната компания Molycorp обяви банкрут през 2015 г.

В САЩ все още липсват компании, които могат да обработват редкоземни метали. Рудите, получени от Mountain Pass, единствената американска мина за добив на тези ресурси, се транспортират до Китай, където се обработват. Пекин вече наложи 25-процентни мита върху тези руди, идващи от САЩ.

Шигео Накамура, президент на Advanced Material Japan, каза, че САЩ имат алтернативи за обработване на рудите във Виетнам, Мианмар и Естония.

Националната комисия за развитие и реформи на Китай наскоро заяви, че производителите на редки метали трябва да се откажат от методите на производство на ниско ниво, като увеличат инвестициите и изследванията, за да повишат конкурентоспособността на техните метали.

Междувременно, през май Пекин започна да ограничава вноса на редки метали от Мианмар, за да спре контрабандата. Мианмар произвежда диспросий и тербий - известни като среднотежки редкоземни елементи, които могат да бъдат намерени на много малко места на планетата. Големи количества руди се изпращат незаконно към Китай – посочва се, че 85% от китайския внос на редки метали идва от Мианмар.

От Advanced Material Japan предполагат, че Китай рискува да се сблъска с ефекта на бумеранга.

“Колкото по-усилено Пекин се опитва да използва като оръжие редките метали, толкова по-голямо количество инвестиции ще привлече американската индустрия", смятат от компанията, като добавят: „Китай ще бъде единственият, който ще загуби”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
никой не те кара да ги четеш :))) ... ама прави разлика м/у редкоземни , радиоактивни(актиниди) и благородни метали ... общото свършва с думата метали и от там започват разликите :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Големи зелеви тиради с мноооо пълнеж не чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Трябваше да го проумееш до сега, авва не читатель авва писатель!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
georgi_shum
преди 4 години
Нима очакваш нещо друго от шампиона на всички т.роло.ве и Дебби.лии ;)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
къде го чyкaш де се пука :))) ... с авва-та комуникацията винаги води до един и същи "тупик" :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 4 години
Преди време попаднах на материал в руската преса в който се правеше сравнение между американската виагра и някакъв руски препарат. Предлагам ти да го издириш и да дадеш линк към него, за да разберат уважаемите читателите, че виаграта предизвиква една неприятна, продължителна и неестествена е.рекция докато руския е супер. Убеден съм,че и при процесорите е като при е.рекциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Huawei иска руски процесори за собствените си сървъри(ей така, между другото)https://it.dir.bg/tehnologii/huawei-investira-v-ruski-protsesori
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 7
ABBA
преди 4 години
Зачетох се в статията.Ама верно ли супер-пупер-технологичният Хегемон не може да си обработва рудата?Че вече не може да си обогатява урана вече стана ясно!2 извода:- Невидимата ръка на пазара винаги се меси, като удушава нещо.- Печатането на пари без покритие е коварна история,дори когато има наивници да ги колекционират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Не четеш добре нещата :) Ако става въпрос кой има най-много редки изкопаеми то това е Русия. Тук става въпрос,че някой копае редки метали и ги кара за обработка в Китай. Ако Китай се напъва много нищо чудно да стане по изгодно да се преработват в САЩ. Това е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 12
ABBA
преди 4 години
Ако Китай използва редките метали като оръжие, ще навреди най-вече на себе си Давееее, редки метали има човечеството в излишък за хилядолетия.Индият пък, за цеееели 4-5 години напред!Сребро за цееееели 30-40-50 !!Включваме натрупаните резерви и станаха 1000 години!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още