IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електротехниката и електрониката са на първо място по износ през миналата година

За 11 години секторът се е увеличил четири пъти и от пето място стига до първо, като измества експорта на минерални горива, мед и медни изделия и облекла

12:13 | 04.07.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Електротехниката
и електрониката са на първо място по износ в България. Стойността на износа на бранша за 2018 г. достига близо 7 млрд. лева или малко над 12% от общия износ, който страната ни е реализирала. Това показват данните на Националния статистически институт и на Българската асоциация по електротехника и електроника.

От 2007 г. до края на миналата година това е секторът с най-значителен напредък в износа, като за периода той се е увеличил четири пъти. В самото начало общата му стойност е била над 1,5 млрд. лева, а в края на миналата година достига  6,963 млрд. лева. Така за 11 години постепенно успява да измести износа на минерални горива, мед и медни изделия, облекла и от пето място се е изкачва до първо, констатират в Асоциацията на индустриалния капитал в България.

                Износ от България на водещи стокови групи по години в млн. лева

Най-големият пазар на сектора е Германия, за която се изнасят 20% от общия експорт. От 2016 г. България изнася за водещата икономика на ЕС повече продукти на електротехниката и електрониката, отколкото внася. За миналата година от страната ни са експортирани към Германия продукти от сектора за над 1,1 млрд. лева. Сред тях водещи са хладилници, електрически апарати, кабелни форми за автомобили, електрически табла, пултове, панели, конзоли и др.

Според специалисти браншът има потенциал за още по-голям прогрес в износа на продукти на електротехниката и електрониката, но среща проблеми при намирането на квалифицирана работна ръка.

Двустранна търговия между България и Германия с продукти наелектротехниката и електроникатапо години в млн. евро

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 8
ABBA
преди 4 години
Когато съм помагал да пада комунизма, тебе въобще през 89-та имало ли те е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 3
Sokratus
преди 4 години
Били сте, но на спомени! И точно вашите другари разкатаха фамилията на ДЗУ Стара загора!Направиха от него пиратски център номер едно!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 23
ABBA
преди 4 години
***,през 70-те съм влизал в завода за HDD, в Стара Загора имахме роботи, компютри (кви'т ще да са били)!По електроника бяхме на едно от първите места по производство на глава от народонаселението.Продажна тиква не мое схвана тия неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 6
ivailojelyazkov
преди 4 години
Ехо младоженците императора и Абба . Нищо не става в тази държава нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още