IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на корпоративните печалби не е непременно лош за Уолстрийт

Исторически борсата се представя по-добре именно когато печалбите намаляват, тъй като тогава се увеличава вероятността Фед да понижи лихвите

18:10 | 03.07.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Задава ли се лятна рецесия на печалбите в САЩ (две поредни тримесечия на понижения), се пита Марк Хълбърт за MarketWatch. Такъв спад се предвижда, че се е случил през второто тримесечие (отчетният сезон за което започва на 15 юли – бел. прев.), но вероятно ще настъпи и през третото.

Страховете за рецесия на корпоративните печалби обаче може би са преекспонирани, тъй като исторически борсата се представя по-добре именно когато печалбите намаляват. Това е така, защото в такива периоди се увеличава вероятността Федералният резерв да понижи лихвите, а инвеститорите обичат повече ниските лихви, отколкото мразят снижените печалби, стига, разбира се, последните да не се сринат драматично.

Последните няколко тримесечия са христоматиен пример. През четвъртото тримесечие на 2018 г., когато печалбите набъбнаха осезаемо, индексът S&P 500 спадна с 14%. През първото тримесечие на 2019 г., когато печалбите се понижиха на годишна база, S&P 500 се повиши с 13%. През второто тримесечие, в което се очаква печалбите да са се понижили с 2,6% (по данни на FactSet), S&P 500 добави още 3,8%.

Последните няколко тримесечия не са уникални, според данните на Ned Davis Research. Фирмата открива, че от 1927 г. насам борсата се е представяла най-добре в тези тримесечия, в които печалбите на компаниите от индекса S&P 500 спадат с между 10% и 25% на годишна база. В тези тримесечия средният годишен темп на ръст на индекса е бил 25%.

Когато ръстът на печалбите на годишна база е бил над 20%, S&P 500 е постигал среден годишен ръст от 2,6%. Само когато спадът в тримесечните печалби е надхвърлял 25% на годишна база, борсата също средно е спадала.

Данните са най-малкото контраинтуитивни, но фактите са неоспорими. Ако е трудно да приемете тези резултати, погледнете едно друго изследване, което възприема напълно различен подход, за да достигне до същите изводи. Това изследване беше направено преди година от Винсънт Делуард, ръководител глобални макро стратегии в INTL FCStone, фирма за финансови услуги.

Делуард провежда следния мисловен експеримент: Колко пари бихте изкарали, ако някак си знаехте предварително какъв ще е ръстът на БВП за съответното тримесечие? Тъй като предварителната оценка за БВП идва един месец след края на тримесечието, а финалната – три месеца по-късно, то експериментът на Делуард изисква значителна доза ясновидство.

Но дори да приемем, че сме ясновидци, това не ни помага много. Делуард конструира портфейл, което е изцяло инвестиран в акции, ако знаем, че ръстът на БВП през съответното тримесечие ще надвиши този от предходното, и изцяло в кеш, ако ръстът е по-нисък.

Оказва се, че възвръщаемостта на този портфейл изостава от простата стратегия на покупка и задържане на акции със средно 1 процентен пункт годишно за периода от 1948 до 2018 г.

Какъв е изводът? Дори ако печалбите през предстоящите седмици и месеци са разочароващи, не приемайте автоматично, че това би било лошо за борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Кой знае, може днес да е най-хубавия ден за продажби и без това утре пазарът на янките няма да работи! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
Не и в сегашното икономическо положение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още