IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: 70% от българите получават под средната заплата

Масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева, посочи президентът на КНСБ

10:36 | 03.07.19 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България е най-бедната страната в ЕС, и то с най-дълбока бедност. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Според него все още 70% от българите получават под средната заплата от 1200 лева, като масовите възнаграждения варират между 700 и 800 лева. Това се случва въпреки договореното от синдикатите увеличение на доходите на работещите между 8% и 12%.

Синдикалистът напомни, че през 2018 г. е било договорено 10-процентно увеличение на заплатите в публичния сектор, увеличил се е максималният осигурителен доход и таванът на пенсията е станал 1200 лева. Освен това общо 255 хиляди лица и семейства ще получат енергийни помощи, тъй като са отпуснати 40 млн. лева повече за целта.

Пламен Димитров посочи, че от 2007 г. синдикатите настояват цената на нощния труд да се увеличи до 1 лев на час. Според него е абсурдно сегашното доплащането на час за нощен труд – 25 стотинки. Той даде за пример колективните договори, при които заплащането на нощния труд е много по-високо, но уточни, че до момента те покриват едва около 30% от работещите.

"Заплатите трябва да се увеличават. Цените ще растат и занапред. Доходите трябва да растат поне с 10-15% на година, за да догоним европейците", категоричен е лидерът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
"Облагаем данък на доходите" или необлагаем минимален доход?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още