IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дацов: Няма икономически аргументи за намаляване на ДДС

Там, където има различно ДДС, други данъци са двойно по-високи от тези у нас, твърди финансовият експерт

08:33 | 03.07.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Намаляването на ДДС е една изцяло политическа дискусия, от която няма смисъл и няма  икономически аргументи за подобни стъпки. Това мнение застъпи финансовият експерт и бивш зам. -министър на финансите Любомир Дацов в студиото на „Денят ON AIR“ на Bulgaria ON AIR.

„Това е от математическа и икономическа гледна точка много вредна политика. Поне от гледна точка на целите на България. Това нарушава много неща", посочи Дацов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много често се използва аргументът, че различно ДДС има в различни страни, но никой не сравнява цялата картина и това, че там, където има различно ДДС, други данъци са двойно по-високи от тези у нас. Освен това тези системи в другите страни са части от остарели системи, исторически онаследени при тях.  

„Пенсиите - около 40% се допълват от данък добавена стойност, защото той е основен приход в бюджета", аргументира се още експертът и подчерта, че ако се намалят приходите в държавната хазна с различно ДДС, тогава това макар и малко увеличение на пенсиите от този месец нямаше да го има. 

При голяма и по-затворена икономика може да си позволиш по-висок дял на косвените данъци. Но България и малка и отворена икономика и ефектът би изтекъл навън, поясни още Дацов. 

Правителството и бизнесът са против намаляването на ДДС върху храните и лекарствата, стана ясно на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество преди дни. Предложената от БСП мярка - ДДС върху брашното, месото, млякото, яйцата и лекарствата да падне от 20% на 5%, беше одобрена единствено от КТ "Подкрепа". Според финансовия министър Владислав Горанов промени в данъчната система само биха довели до увеличаване на данъците върху доходите и печалбата, но не и до реално намаляване на цените. На подобни позиции са от Асоциацията на индустриалния капитал и Българската стопанска камара.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
Много ми е интересно защо не се говори за повишаване на задължителния праг за регистрация по ДДС от сегашните 50 000 лв (това е вече повече от 20 години и е много неактуално ниво сравнено с днешната действителност) на поне 200 000 лв. Трябва да се намали ДДС за сметките за ток, парно, вода, природна газ на не повече от 10%. Така няма да има и злоупотреби и кражба на ДДС, а и това ще подобри икономическото състояние на предприятията и бизнеса и ще им даде възможност за развитие и по-високи заплати на служителите им, от там и по-висока покупателна способност и ръст в икономиката, и повече разполагаем доход за населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
DarkStar
преди 4 години
Иначе "туризмът" в България е с намалено ДДС от 9% ? Там където имаме интереси - може...Нали като намалиш ДДС на основни стоки и лекарства, спестените пари от потреблението ще се пренасочат към потребление на други стоки и пак ще бъде отчетено? Но в същото време потреблението и стандарта ще може да се повиши... А за пенсиите - вместо да вдигат пенсиите - намалени цени на някои основни стоки ще има също доста добър ефект за оцеляването на голяма част от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
das
преди 4 години
Добре де, като трябва коригирайте и другите данъци, нека да вървим за европейско развитие на България, нали така се казва и управляващата вече 10г. партия?А при нас преките и фирмените данъци са минимални, за сметка на данъците събирани от населението, като ДДС например. Е докога народа ще издържа държавата, а бизнесът ще си клати феса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още