IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX влезе в групата на трите най-зле представящи се индекса в ЦИЕ за полугодието

Основният индекс на борсата в Атина ASE е прибавил 41,61% към стойността си за периода януари - юни, което го изпраща на първо място по ръст в региона

08:20 | 01.07.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Бенчмаркът на сините чипове на Българската фондова борса SOFIX падна до 17-то място от общо 19 разглеждани пазара в региона на Централна и Източна Европа за първата половина на годината. Това става ясно от изчисления на investor.bg на база представянето на регионалните борси.

Родният показател завърши юни на ниво от 587,81 пункта, като за първите шест месеца на годината е изтрил 1,12% от стойността си. Все пак през миналия месец SOFIX успя да се повиши с 0,92% на месечна база, като това е втори пореден месечен ръст.

По-зле от водещия индекс на БФБ за шестте месеца са се представили само сръбският показател BELEX, който се е понижил с 3,10%, и украинският измерител PFTS със спад от 3,13%.

В Сърбия недоволството на гражданите към властта не стихва вече половин година, като протестите се провеждат всяка събота от декември 2018 г.

Първата половина на 2019 г. в Украйна премина под знака на избирането на нов президент на страната и неговото встъпване в длъжност. Победата на комика Володимир Зеленски на президентските избори в Украйна донякъде се дължи на факта, че страната следва цялостната европейска тенденция, насочена към антисистемните сили. Украинците гласуваха обаче и за промяна, каквато предишният лидер Петро Порошенко не можа да постигне – най-вече по отношение на борбата с корупцията.

За периода януари – юни на тази година най-силно е представянето на гръцкия капиталов пазар. Основният индекс на борсата в Атина ASE е прибавил 41,61% към стойността си. На второ и трето място за първата половина на 2019 г. се класираха водещите показатели в Румъния и Русия с повишение съответно от 19,38% и 17,65%.

През юни Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) публикува годишния си доклад за Гърция, в който отбелязва успешния изход на страната от спасителните програми, като същевременно я призовава да продължи прилаганите и приетите реформи в икономиката. Докладът отбелязва растежа на гръцката икономика за втора поредна година, като страната надхвърля фискалните си цели в продължение на четири поредни години. Все пак от ЕСМ подчертаха в доклада нуждата от привличане на инвестиции, което зависи от структурните реформи в комбинация с приватизацията и подобреното управление на държавните активи.

Въпреки различното представяне на икономиките в страните от региона и политическото напрежение на отделни места 15 от проследяваните 19 пазара отчитат ръстове за първите шест месеца на годината. 

Таблица: investor.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
IQ96
преди 4 години
В случая - стабилитет на пропадането.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
ceneto
преди 4 години
Почти всички от таблицата са на положителна територия, а ние сме само -1.12 тоест сабилно около нулата или там както му викаха стабилитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още