IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столична община си връща всички терени от Борисовата градина

Според Фандъкова е целесъобразно цялата територия на парка да бъде управлявана от местната администрация на София

17:05 | 27.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С днешния си доклад предлагам Столичната община да си върне от дружеството "Софийски имоти" четири терена, за да можем по-успешно да ги защитим като част от Борисовата градина. Това каза днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова след приемането на доклада й за отнемане на управлението на имоти - общинска собственост, намиращи се парка Борисова градина от "Софийски имоти", съобщава БТА.

В доклада се припомня, че на 28 юли 1997 г. със свое решение Столичният общински съвет предоставя за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД четири недвижими имота, намиращи се на територията на Борисовата градина. Това са Кръгло кафене "Кривите огледала", Детски кът - "Водно каналче", Велописта и "Трите дансинга".

В доклада кметът посочва, че категоричното й мнение е, че целесъобразно и законосъобразно е цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и тези четири имота, стопанисвани и управлявани в момента от "Софийски имоти" ЕАД.

Кметът каза, че на терените на сегашния ресторант "Веселото село" трябва да има зелено пространство. "На терена на бара "Маймунарника" планът предлага и смятам, че това е добре, да има възможност за различни атракции за хората, като там нищо не трябва да се строи", посочи кметът.

По думите й на терена на автокъща "Капитолия" има предвиден подземен паркинг и трябва да се защити такава възможност, за да не влизат колите в парка, а да останат в периферията. Що се отнася до сградите, които съществуват там, според кмета те могат да имат различни функции, но нищо допълнително не трябва да се строи.

Столичният кмет припомни, че в момента тече обсъждането на предложението на архитектурното студио на арх. Ковачев, което беше избрано с конкурс да изработи ПУП на Борисовата градина. Според кмета е важно да има такъв и той да изпълни целите, за които беше избран изпълнителят. Целта е с ПУП-а да се запази територията на Борисовата градина и да не се позволи ново строителство.

Фандъкова припомни че предложението на арх. Ковачев имаше разминавания с някои от тези цели. Именно заради това е и общественото обсъждане и възможността всеки от нас да даде своята позиция, каза кметът. "Аз го направих, ще държа на нея. Имам механизми като кмет това да се случи", заяви тя. "Важното е да не се допуска строителство, макар и за дейности, които арх. Ковачев смята, че са интересни за парка, като възстановяване на климатичното училище, изграждането на музей "Зелената памет на София", посочи Фандъкова.

Тя е на мнение, че не е необходимо да бъдат изграждани такива допълнителни сгради. "Радвам се, че общинските съветници осъзнаха, че за да защитим обществения интерес е важно да има ПУП, който да не позволи никакви планове на частните собственици или съсобственици да се случват", заяви Фандъкова. Тя припомни, че между 1997 г. и 2005 г. части от Борисовата градина са били или продадени, или заменяни за по няколко апартамента, а с някои от тях са създавани смесени дружества.

Вчера се проведе второто обществено обсъждане на проекта за ПУП на Борисовата градина, което продължи близо три часа. Главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че са постъпили между 300 и 400 предложения за промени в проекта, които предстои да бъдат обработени от районните администрации и обсъдени на експертен съвет. След това планът ще бъде преработен и отново ще бъде подложен на обществено обсъждане, допълни главният архитект. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mechkata
преди 4 години
"28 юли 1997 г. със свое решение Столичният общински съвет предоставя за стопанисване и управление на "Софийски имоти" ЕАД четири недвижими имота, намиращи се на територията на Борисовата градина." Извинете, добри стопани ли бяха Софийски имоти ЕАД? Риторичен въпрос, естествено, че не! А парички давахте ли им за стопанисването - сигурно, но следа от тях няма. Но какво следва от лошото им стопанисване?-Нищо разбира се, след 20 години безхаберие, общината си ги връща, за да ги "реновира", може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още