IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Марков: Разширяването на финансовите източници на партиите не е положително

Моделът на партийно финансиране трябва да запази държавното субсидиране, но в разумен размер, смята анализаторът от ЦИД

13:26 | 26.06.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Ако се намали драстично партийната субсидия и се стигне до разширяването на другите източници на финансиране на партиите - това не е положителна промяна“. Това заяви анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Димитър Марков в сутрешния блок на Bloomberg TV Bulgaria – „Бизнес старт“

По думите му моделът на партийно финансиране трябва да запази държавното субсидиране, но в разумен размер.

„Въпросът за партийните субсидии се повдига за пореден път по чисто популистки причини, тъй като обществото е чувствително по темата, без да му се дава конкретна информация какво стои зад финансирането на политическите партии. Темата е изключително удобна за популистко набиране на подкрепа“, заяви анализаторът.

Според Димитър Марков промяната би трябвало да бъде по отношение на отчетността на разходване на средствата. Освен това е нужна и реформа в модела на финансиране по време на предизборни кампании.

„Проблемите в случая са два. От една страна, размерът на субсидиите и от друга, това, че партиите получават по-голяма сума от държавата, отколкото е разумно да им се изплаща. И сумите не се отчитат както трябва“, коментира Марков пред водещата Живка Попатанасова. 

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията смята, че ако се прави промяна на финансирането, то трябва да се помисли за цялостна реформа на модела, а не просто корекция на размера на субсидията.

Цялото интервю с Димитър Марков в „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria може да видите ТУК

Вижте и видео материала!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
Пишман Investor
преди 4 години
АРЕ ОЩЕ ЕДИН РЕВАЧ............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още